Mittwoch, 29. Januar 2020

Iz strane štampe: Novi dio grada, 1910. godine



U američkim novinama "The Evening Star“ dana 28. maja1910. godine objavljen je slijedeći tekst:

"Novi grad, koji se izgradio nakon austrijske okupacije, se prostire na drugoj obali urlajuće Neretve, rijeke sa ogromnom snagom, koja ima najčudnije obale koje ste ikad vidjeli.
Te obale su neka vrsta konglomeratnih stijena, meke i porozne, u kojima je voda izdubila pećine, velike i male. Na nekim mjestima obale su tako izdubljene, da izgledaju kao da boluju od velikih boginja.
U novom dijelu Mostara se nalaze duge, široke, čiste i sjenovite ulice, koje su drugačije od uskih i krivudavih ulica u starom dijelu grada. Kuće austrijskih službenika, vojnih oficira, domovi trgovaca i drugih ljudi od struke koji su došli ovdje, su isti kao i u bilo kojem drugom austrijskom gradu.
Bulevar i šetalište, sa četverostrukim redovima drveća koje zasjenjuju cestu i trotoar tokom sunčanog popodneva, vrvi austrijskim stanovnicima. Vladine zgrade, vojni štab, zgrada suda, vojna škola su nove i lijepe građevine, dok je zgrada rimokatoličkog biskupa najljepša građevina u gradu.
Novi dućani, ispunjeni evropskom robom, polako istiskuju domaću robu koja se prodaje u malim i mračnim sobama. Doduše, vidjeli smo nekoliko austrijskih žena, vjerovatno žene od oficira, kako kupuju orijentalnu robu na bazarima-providne tkanine od svile i pamuka, prošivene sa zlatnim i srebrnim vezom."
(prevod Armin Džabirov)

Priredili Tibor Vrančić/Armin Džabirov/Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen