Freitag, 3. Januar 2020

Australija gori – Slike apokalipse



Apokaliptične slike iz Australije: Šumski požari gutaju bez milosti, sve na svom putu preko kontinenta, ostavljajući iza sebe smrt i ruševine.


Australija gori. Ova satelitska slika od 31. decembra 2019. godine pokazuje kakve su razmjere uzeli požari sitnog rastinja. Požari iza sebe ostavljaju spaljenu zemlju (središte slike), a dim se širi daleko prema moru.


Borba protiv vatre izgleda gotovo beznadežna. Jedan vatrogasac pokušava zaštititi kuće u blizini grada Nowra od plamena.


Dim je toliko gust, a plamenovi tako svijetli, da se nebo, kao u mjesti Mallacoota, boji u narančasto i crveno.


Ova slika iz Malacoote pokazuje koliko je situacija teška za stanovništvo: Na verandi muškarac stoji u zaštitnoj odjeći, sa zaštitnom maskom, dok je nebo iza njega crveno zbog vatre.


Gdje je to moguće, stanovništvo se evakuira na plaže, kao u Batemans Bayu. Ali ni ovdje nisu potpuno sigurni od posljedica plamena...


... kao što to pokazuje i slika iz mjesta Malacoota. Ni oni koji dolaze vodom, svojim čamcima nisu sigurni od dima.


Kad ljudi bježe, domaće životinje obično ostaju prepuštene sudbini. Ovaj konj u Nowri pokušava se bijegom spasiti od plamena.


Divlje životinje takođe panično bježe od plamena: jedan kengur je od vatre pobjegao na prazne ulice Nowre.


Tamo gdje plamen šrotutnji, ostaju samo smrt i ruševine, kao što to pokazuje i fotografija glavne ulice u mjestu Cobargo.


Mnoge kuće u Cobargu izgorjele su do temelja.


Pogled na uništenje ne ostavlja ni novinare ravnodušnim: fotograf ABC-a Matt Roberts stoji ispred ostataka kuće njegove sestre u Quaami.


Učinci šumskih požara u Australiji mogu se osjetiti i daleko preko mora, čak na Novom Zelandu. Ostaci pepela, prašine i požara jasno se mogu vidjeti na glečeru Franz Josef na Novom Zelandu.
(web)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen