Montag, 27. Januar 2020

Izaći vani, na čisti zrak!



(tekst koji slijedi objavljen je u časopisu "Grönmeyer, Medizin mit Herz & Seele“ 1/2020, autorica Claudia Rieß)

Budite iskreni: kad ste zadnji put bili u prirodi? Zimi se radije udobno smjestite na sofi kod kuće i umačite keksiće u neki vruć napitak.
Upravo bi sada bilo važno da imunološki sustav napreduje, a također i da ne prekida kontakt s vanjskim svijetom. Jer: ako budete aktivni na svježem zraku, susresti se sa prijateljima, sam izlazak iz začahurenosti kod kuće jača imuni sistem i ne dozvoljava da nastupi tmurno raspoloženje, pa čak i ako se sunce ne pojavi. Norvežani nam to pokazuju kako: FRILUFTSLIV je filozofija života na sjeveru. To ne znači ništa drugo nego aktivno i svjesno doživjeti prirode, napuniti baterije i kretati se vani.
U Norveškoj teško možete pobjeći od prirode: šuma, planine, fjordovi, livade i jezera – tako da ni nije teško izaći vani. A i ovdje, u Njemačkoj, postoje zelene površine čak i u velikim gradovima, koje vas zapravo privlače da izađete vani. Ne morate imati nikakve sportske ambicije, produžena šetnja s prijateljima, hodanje po snijegu, grudvanje dovoljni su da endorfin dobije novi zamah! Nije uzalud Norveška jedna od najsretnijih zemalja na svijetu.
Ako nije razlog, da uzmate filter za svježi zrak tokom cijele godine - izađite! Kretanje u prirodi takođe pospješuje povezanost sa okolinom. A tako se postiže jedan održiv i odgovoran način života.
(Grönemeyer)


E sad, neko se može naći pametan pa reći, daleko je Norveška, daleko je Njemačka.

Veliki park nije daleko, za napraviti jedan krug. Ko šeta, na gore navedeni način, može vidjeti i januarski behar u Velikom parku, ili usput, po kiši, naltetiti i na neki preostali „uličar“ pod kapima kiše. Donje slike su od raje, jutros, i od juče.
Neko ipak šeta!

(januarski behar, Perica)

preostali "uličar", na kiši, Meliha

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen