Montag, 6. Januar 2020

Sjećanje na Mostar koga više nema



(tekst koji slijedi objavljen je na portalu Nova Sloboda, dana 6. januara 2020. autor Fazlija Hebibović)

Fazlija Hebibović-Sjećanja: Letovi za Beograd i Zagreb, povrijeđen Hadžiabdić, uručene Majske nagrade, gradi se Fabrika sokova, tri nove škole

Nastavljam serijal tekstova objavljenih u listu Politika Ekspres, čiji sam bio stalni dopisnik iz Mostara i Hercegovine od 1975. godine. Želja mi je otrgnuti od zaborava ljude i događaje, ali i mlade naraštaje podsjetiti na svu ljepotu grada na Neretvi i življenja u njemu.

Danas objavljujem tekstove iz aprila 1977. godine – nova avio linija za Beograd i Zagreb, povrijeđen Džemal Hadžiabdić, uručene Majske nagrade, gradi se Fabrika sokova, tri nove škole.


Avionima za Beograd i Zagreb

Poslije dužeg vremena, Mostar će ponovo dobiti avio liniju. JAT će, u saradnji sa PAN-Adrijom, otvoriti avio liniju Mostar-Zagreb-Beograd, koja će startovati 17. maja.
Avioni tipa “Foker 7”, sa 50 sjedišta, letjeće na ovoj linij utorkom, četvrtom i petkom.
Iz Mostara avion će za Zagreb letjeti u 16 sati, gdje će stići u 17,25 sati. Iz Zagreba ujutro u 6,30 sati, polijeće za Mostar, gdje stiže u 8,05 sati.
Dvadeset minuta kasnije, avion nastavlja let za Beograd, a istog dana, u 15,10 sati, avion se vraća u Mostar, gdje stiže u 16,20 sati.
Avionska karta za Beograd koštaće 240, a za Zagreb 246 dinara. (14.4.1977. godine)


Hadžiabdić teže povrijeđen

Standarni lijevi bek Veleža i reprezentacije Džemal Hadžiabdić neće igrati u kvalifikacionoj utakmici protiv Rumunije i to će donijeti dosta glavobolje saveznom kapitenu Ivanu Toplaku.
Na prekjučerašnjoj utakmici protiv zeničkog Čelika, prilikom jednog požrtvovanog pada, Hadžiabdić je povrijedio skočni zglob desne noge, a poslije pregleda, noga je stavljena u gips.
“Povreda našeg standarnog beka donijeće nam dosta glavobolje, jer nam je došla u najnezgodnijem trenutku”, rekao nam je trener Muhamed Mujić.
Hadžiabdić stvarno ima veliki peh. Uoči finala Evrope, on se povrijedio i nije igrao protiv Nijemaca i Holanđana.
Hadžiabdić će najmanje dvadesetak dana morati nositi gips na nozi, a poslije pregleda, započeće rehabilitacija, a potom lagani trening. (22.4.1977.)

Dodijeljene Majske nagrade

Na svečanopj sjednici Izvršnog odbora Osnovne Privredne komore Mostar, juče su uručene tradicionalne Majske nagrade radnim organizacijama i pojedincima za postignute rezultate na unapređenju i razvoju privrednih i društvemo-političkih odnosa.
Povelje su dobili Aktiv pronalazača, inovatora i realizatora Industrije alata iz Trebinja, HEPOK OOUR Cvijeće iz Mostara, RO Hidroelekrane na Neretvi, OOUR Hidrolektrana Jablanica i Građevbinsko-industriojsko-montažno preduzeće Neimarstvo iz Trebinja.
Novčane nagrade u iznosu od 10.000 dinara dobili su Oton Sabo iz Fabrike vazduhoplova “SOKO” iz Mostara, Halid Sarić iz RO Elektro Hercegovina iz Mostara, Vesna Šunjić iz OOUR-a “Zlatka Vuković”, Srećko Trlin iz OOUR-a “Igman” iz Konjica i Šimun Zovko, poljoprivrednik iz Čitluika. (25.4.1977. godine)


Sokovi iz Mostara

Mostar će u toku ove godine dobiti još jedan privredni objekat. Riječ je o Fabrici sokova, koju će otvoriti HEPOK.
Predračunska vrijednost nove fabrike iznosiće oko milion dinara, a u njoj će se godišnje proizvoditi četiri miliona flaša bistrih i mutnih sokova, zatim sedam miliona flaša gaziranih sokova i tri miliona flaša voćnih sokova. (30. april 1977. godine)

Tri nove škole

Ovih dana, Mostarci će se izjasniti za zavođenje mjesnog samodoprinosa za potrebe zdravstva, obrazovanja, kulture i fizičke kultuire. Samodoprinos će se zavesti za period od oktobra ove do oktobra 1982. godine.
U tom vremenu, grad na Neretvi dobiće nekoliko značajnih objekata. Pored ostalog, izgradiće se osnovne škole u mjesnim zajednicama Rondo-Zgoni i Luka i u naselju Buna.
Osim toga, izvršiće se adaptacija osnovnih škola u Potocima, Vrapčićima i Gornjoj Drežnici. (6.5.1977. godine)

Mostar, 6. januara 2020.
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen