Dienstag, 21. Januar 2020

Međunarodni Dan zagrljaja



21.01. - međunarodni Dan zagrljaja!
Lijep je to, ako ne, i najljepši osjećaj!
Ljudi, grlite se, ljepše je, i duže se živi!
Napravite lijepu gestu!
Prekrasan dar, jedna vrijedna stvar, koj odgovara svima !
(Vera/facebook)

Svjetski dan zagrljaja, engleski National Hugging Day. svjetski je dan koja se obilježava zagrljajima. Održava se svake godine 21. januara. Praznik je danas već prisutan u mnogim zemljama svijeta. Ideja za Dan zagrljaja je zamišljena tako, da potakne sve ljude da češće zagrle najbliže članove familije i prijatelje.

Američki pastor Kevin Zaborney pokrenuo je Svjetski dan zagrljaja 1986. godine i prvi put je obilježen u gradu Caro u Michiganu. Zaborney je za datum odabrao sredinu između božićnih, novogodišnjih praznika i Dana zaljubljenih u toku zimskog perioda, kada tmurno raspoloženje snažno utiče na emocionalni svijet ljudi.
Cilj dana je bio da se bolje izraze osjećaje u javnosti i približavanja jednih ka drugima. Izričito, nije cilj zagrliti nepoznate ljude na ulici, poput onog u kampanji Slobodnih zagrljaja. Razlikuje se po oblika zagrljaja, uključujući utješni zagrljaj, umjeran zagrljaj, međusobno zagrljaj ili samo zagrljaj.
U sklopu dana zagrljaja, štampa je izvijestila da zagrljaji također doprinose dugoročnom poboljšanju imunološkog sistema, smanjuju rizik od srčanih bolesti, kao i smanjenom nivou hormona stresa kortizola. Također je objavljeno da, kada se parovi zagrle za 20 sekundi, kod njih se povećava nivo oksitocina. Parovi koji su bili u ljubavnoj vezi imali su najsnažniji porast oksitocina.
Zaborney je smatrao da je u "američkom društvu nelagodno pokazivati svoje osjećaje u javnosti" i nadao se da će baš Dan zagrljaja to promijeniti, iako je u početku mislio da će ova njegova ideja propasti.
Od 2004. godine, na web stranici ovog Dana, izabire se najčešće grljena osoba godine. Naprimjer, američki predsjednik Barack Obama izabran je 2009. godine, čileanski rudar iz nesreće u rudniku San José 2011. godine, a fudbalski trener Jürgen Klopp 2017. godine.
(wikipedia)
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen