Sonntag, 12. Januar 2020

Čeljusti smrti





Mlada zebra je odvučena u propast nakon što ju je ugrabio krokodil.
Zebra je prelazila rijeku u kenijskom nacionalnom parku Masai Mara, tokom godišnje migracije životinja širom Afrike. Krokodil je uletio u plićak, uhvatio čeljustima životinjsku glavu, i nakon toga je povukao pod vodu
Fotograf Julius Dadalti (48) je snimio ove zapanjujuće prizore, koje je gledao sa suprotne obale
„Teško je kontrolirati osjećaje kada ste ljubitelj životinja i vidite ovako užasan scenarij“, rekao je
Ovo je trenutak kada je mlada zebra spoznala jeziv kraj, nakon što ju je krokodil zgrabio za glavu.
Pri tome je fotograf uhvatio momenat, kako uspaničena životinja, između čeljusti gmaza, bulji direktno u njegov objektiv, prije nego što je odvučena u vodeni grob.
Dadalti je došao u Keniju kako bi fotografisao velike migracije afričkih životinja, u kojima se svake godine oko 2,5 miliona zebra i antilopa kreće širom Afrike, i pri tome je postao svjedok ove scene.
"Vrlo je teško kontrolisati se, kada vidite kako majka majka zebra gleda bespomoćno, dok njeno ždrijebe tik ispred nje biva živo pojedeno", rekao je Dadalti.
"Ali fotografi moraju pričati priče - kako lijepe, tako i smrtonosne. Krokodili ponekad ne jedu mjesecima, a ova je sezona za njih odlična, da ih održi jakim i zdravim. To je priroda. '



Na slikama:
Trenutak kada je mlada zebra odvučena u smrt, nakon što ju je krokodil uhvatio za glavu dok je pokušavala preći na drugu stranu rijeke.
Fotograf je scenu gledao sa suprotne obale kad je vidio da se između gmaza i njegove žrtve vodi borba za život i smrt.
Mlada zebra se protiv krokodila borila samo nekoliko trenutaka prije nego što ga je bila odvučena pod vodu, a gospodin Dadalti je priznao da mu je bilo „muka to gledati“
Svake godine milioni zebra i antilopa učestvuju u rizičnoj migraciji širom Afrike, tragajući za plodnim pašnjacima.
Još jedna zebra je od drugog krokodila bila uhvaćena za kopito, ali je uspjela da se izbori i oslobodi, i nastavi prelaz rijeke sa svojim stadom.
Zebre nastoje izbjeći krokodile, koji ih čekaju na rijeci, ali i po prelaku na drugu obalu čekaju ih nove opasnosti, lavovi i ostali kopneni grabežljivci. Međutim zebre su najugroženije prilikom prelasku rijeke.
Zebre čekaju na obali rijeke, nervozno gledajući u vodu, prije nego što se odluče prijeći.


Nakon čekanja, zebre odabiru svoj trenutak i donose odluku, kada trčati na suprotnu obalu, prije nego što se krokodili koji vrebaju, mogu zaletjeti među njih.


Mješovito stado zebra i antilopa uspjelo je domoći do sigurnosti, uz obavezne gubitke, kao što je bio slučaj sa mladom zebrom, sa početka priče. Sve su to zakoni prirode.
(mailonline)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen