Donnerstag, 2. Januar 2020

Sport u 2019. - Pregled najvećih događaja





Smjena godina je vrijeme dobrih namjera. Bilo je dosta prilika da se još više bavimo sportom, ali i da ga gledamo. Jedno ili drugo, na prvi pogled, bilo je pomalo teško u godini koja je upravo izmakla, jer Olimpijske igre, Svjetsko, ili Evropsko prvenstvo u fudbalu nisu na programu u neparnim godinama. Ipak, sportski termini u 2019. godini bili su prepuni sjajnih i uzbudljivih sportskih događaja.

Ovdje samo kratki pregled onoga šta se dešavalo tokom 2019. godine u sportskom svijetu, i podsjećanje na događaje koje smo gledali, ili propustili:

Januar 10. - 27. rukomet, Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj. Pobjednik je bila reprezentacija Danske, koje je u finalu razbila Norvešku sa 31:22.

Januar 14. tenis, početak teniske godine na Australian openu u Melbourneu. U muškoj konkurenciji pobjedio je Novak Đoković, Srbija, a u ženskoj, Simone Halep iz Rumunije


Februar 3. Super Bowl NFL u Atlanti. Pobjednici su bili New England Patriotsi, koji su pobijedili LA Ramse sa 13:3

Februar 5. - 17. Svjetsko prvenstvo u Alpskom skijanju, Areu, u Švedskoj.

Februar 19. - 3. marta Svjetsko prvenstvo u Nordijskim disciplinama u skijanju, Seefeld, Austrija

Mart 7.- 17. Svjetsko prvenstvo u biatlonu Ostersund, Švedska

April 21. - 28. Svjetsko prvenstvo u stonom tenisu, Budimpešta. Dominirali su kineski sportisti. Pobjednik kod muškaraca je bio Ma Long, a kod žena Liu Shiwen.

Maj 10. - 26. Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu, Bratislava, Slovačka. Sbjetski prvak Finska, drugo mjesto Kanada.

Maj 11. - 2. juna Giro d Italia, biciklizam. Nakon 21 etape i 3.518 kilometara pobjednik je bio Richard Carapaz iz Ekvadora, član Movistar tima.

Maj 23. - 5. juna Svjetsko prvenstvo u fudbalu U20, Poljska. Svjetski prvak je po prvi put postala Ukrajina, koja je u finalu pobijedila Južnu Koreju sa 3:1.

Maj 26. - 9. juna tenis, French open, Paris. Pobjednik u muškoj konkurenciji je bio Rafael Nadal, Španija, a u ženskoj Ashleigh Barty, SAD.


Juni 1. Fudbal, Velež se nakon tri godine ponovo vraća u Premijer ligu BiH. U zadnjem kolu Prve lige Federacije, Rođeni su pred domaćom publikom savladali Igman rezultatom 4:2, uz hettrik Nusmira Fajića, koji je bio najbolji strijelac Prve lige.


Juni 1. Fudbal, Finale Champions League, Madrid. FC Liverpool je u finalu pobijedio Tottenham Hotspur sa 2:0, u jednom engleskom finalu.


Juni 2. boks, meč za svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Senzacija u Madison Squer Gardenu u New Yorku. Andy Ruiz Jr. je u 7. rundi nokautirao svjetskog prvaka Anthony Joshuu, i oduzeo mu sve titule. Meč koji je šokirao ljubitelje boksa.

Juni 7- 7. jula, fudbal, Svjetsko prvenstvo za žene, Francuska. Svjetske prvakinje su postale fudbalerke SAD koje su u finalu savladale Holanđanke sa 2:0.

Juni 14. - 7. jula fudbal, Copa America 2019, Brazil. Pobjednik južnoameričkog prvenstva u fudbalu je Prazil, koji je u finalu savladao Peru sa 3:1.

Juni 16. - 13. jula fudbal, Africa Cup 2019, Kamerun. Pobjednik afričkog prvenstva u fudbalu je Alžir, koji je u finalu savladao Senegal sa 1:0.

Juni 16. - 30. juni, fudbal, Evropsko prvenstvo U21, Italija, San Marino. Pobjednik je bila Španija, koje je u finalu pobjedila Njemačku sa 2:1.

juli 1. - 14. juli, tenis Wimbledon 2019, Vimbledon. Pobjednik u muškoj kategoriji je bio Novak Đoković, Srebija, a u ženskoj kategoriji Angelique Kerber, Njemačka.

Juli 6. - 28. jula, biciklizam Tour de France, Francuska. Pobjednik je bio Egan Bernal iz Kolumbije.


Juli 12. - 28. juli plivanje, Svjetsko prvenstvo Južna Koreja. Amina Kajtaz, naša najbolja plivačica, u Južnoj Koreji je na 100 metara delfin isplivala 12. vrijeme u Evropi, a polufinale joj je izmaklo za 49 stotinki.

August 26. - 8. septembra, tenis, US open, New York, Pobjednik u muškoj kategoriji bio je Rafael Nadal, a i ženskoj Rumunka Bianca Andreascu.

August 31. - 15. septembar, košarka, Svjetsko prvenstvo, Kina. Svjestski prvak je Šoanija, pobjedom nad Argentinom u finalu, sa 95:75.

Septembar 7. - 21. boks, Svjetsko prvenstvo, Soči. Uz ovo svjetsko prvenstvo, samo podsjećanje na neka prošla vremena kada su naši bokseri osvajali titule svjetskih i olimpijskih prvaka u boksu.

Septembar 20. - 2. novembar, ragbi, Svjetsko prvenstvo, Japan. Nakon skoro mjesec i po dana, svjetski prvak je postala Južna Afrika, koja je u finalu savladala Englesku sa 32:22.


Septembar 27. - 6. oktobar, laka atletika, Svjetsko prvenstvo, Doha. Ostaće upamćeno po srebrenoj medalji koju je Bosni i Hercegovini donio naš najbolji atletičar Amel Tuka.


Oktobar 12. triatlon, Ironman Hawaii. U najnapornijem takmičenju na svijetu, sa 3,86 km plivanja, 180,2 km vožnje biciklom i 42,2 km maratona, duplu pobjedu su odnijeli Nijemci: Jan Frodeno u muškoj, iAnne Haug u ženskoj konkurenciji.

Novembar 18-.24. tenis, Davis Cup finale 2019, Madrid. Pobjednik je bila reprezentacija Španije koja je u finalu savladala Kanadu sa 2:0.

Novembar 30. - 15. decembar rukomet, Svjetsko prvenstvo za žene, Japan. Svjetske prvakinje postale su riukometašice Holandije pobjedom nad Španijom 30:29.


Decembar 8. boks, u revanš meču Anthony Joshua je na poene pobijedio Andy Ruiza i vratio izgubljene titile, nakon poraza nokautom, u junu mjesecu ove godine.

Decembar 11. - 21 FIFA klupsko svjetsko prvenstvo, Ujedinjeni Arapski Emirati. Na prvenstvu su se sastali prvaci najjačih kontinentalnih takmičenja, uz prvaka zemlje domaćina. U finalu je Liverpool FC pobijedio Flamenga rezultatom 1:0.

Decembar 29. - 6. januara 2020, Novogodišnja turneja, skijaški skokovi, Njemačka, Austrija. Kao i sveke godine preko novogodišnjih preznika, i ove godine će se na četiri skakonice u Njemačkoj i Austriji naći elita skijaških skokova. Titulu brani lanjski pobjednik sa sve četiri, japanac Ryoyu Kobayashi.
(sport)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen