Sonntag, 19. Januar 2020

Neki novi Mostari!








Inicijative „Mostara“ vrijedna hvale

Startovala Prva besplatna škola skokova za najmlađe

Takav poziv se nikako ne odbija: večeras sam u Gradskoj banji u Mostaru prisustvovao promociji prve besplatne škole skokova u vodu za najmlađe sa improviziranih skakaonica. Nesumnjivo, ovo je sportski događaj ove zime a zbiva se u organizaciji Kluba skakača “Mostari”.
U društvu sa legendarnom mostarskom “lastom” Emirom Balićem, predsjednikom Kluba, Semirom Drljevićem-Lovcem, višestrukim pobjednikom u skokovima na glavu sa Starog mosta Lorensom Listom i Mustafom Hadzajlićem, vrijednim aktivistom Kluba, sa pažnjom sam pratio male hrabre ikare kako se sa improvizirane skakaonice na bazenu Gradske banje, neki bojažljivo, a neki sasvim odvažno i potpuno samostalno, otiskuju prema površini vode. Neki skaču na noge, oni nešto stariji izvode svoje prve “laste”.
Uz veliki interes roditelja djece i prijatelja Kluba, te ozbiljan medijski interes, sa zanimanjem sam posmatrao kako klupske perjanice u skokovima pripremaju, savjetuju i hrabre dječake i djevojčice kako da što bolje izvedu svoje skokove.
Škola je neslužbeno startovala u novembru prošle godine sa prigodnim nazivom “Mostari Juniori” a sa djecom će raditi Lorens Listo i njegove kolege koji su u skokovima na noge i na glavu, osvajali najbolje rezultate i postajali ikone kluba. Polaznici najprije skaču sa visine od jednog metra, a kako ko bude ovladavao, visina se pomjera naviše – sve do deset i više metara.
Lorens Listo kaže da je interes među mladima Mostara za školu skokova značajan:
“Nas raduje da će školu skokova pohađati djeca iz cijelog grada i da su vrijednost ovog projekta prepoznali ljudi iz Sportskog saveza Grada Mostara koji su nam ustupili termine u Gradskoj banji – kaže Listo. Napominje da će škola ravnopravno tretirati sve učesnike, kako djevojčice (koje će se pripremati za skokove na noge), tako i dječake koji osim skokova na noge žele ovladati i disciplinama “laste” i “prevoja”.
U Klubu su odlučni da omasove školu skokova koja će biti potpuno besplatna.
“Skokovi su ljubav, život i ne mogu se mjeriti novcem ! Od djece se traži samo da zaju plivati” – saglasni su Emir Balić, Semir Drljević, Lorens Listo i Mustafa Hadžajlić, a dodaju i sljedeće:
“Ovo je dobra osnova da stvaramo novu generaciju dobrih skakača i budućih šampiona u skokovima, svjesni da svi polaznici možda i neće skočiti baš sa Starog mosta. Za takvo nešto su potrebne godine učenja, truda i vježbi, ali smo uvjereni da se mladi na ovaj način uče pravim vrijednostima, da poštuju, brane i nastavljaju tradiciju svog grada i da rastu kao dobri ljudi…


Na ljeto, mladim skakačima i svim drugim polaznicima škole skokova na raspolaganju će biti nešto zahtjevnice skakonice na rijeci Neretvi, u prvom redu popularna pećina Duradžik sa lijeve obale rijeke, odmah ispod Starog mosta na kojoj su odrastale sve generacije mostarskih skakača I šampiona…
Šta reći, osim – Bravo za sve Mostare !|
(facebook/Alija Behram)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen