Montag, 20. Januar 2020

Sjećanje na Mostar koga više nema


(tekst koji slijedi objavljen je na portalu Nova Sloboda, dana 20. januara 2020. autor Fazlija Hebibović)

Fazlija Hebibović-Sjećanja: Premijera “Kralja Betajnove”, od bilja do lijekova, defile amatera, referendum u “Sokolu”

Nastavljam serijal tekstova objavljenih u listu Politika Ekspres, čiji sam bio stalni dopisnik iz Mostara i Hercegovine od 1975. godine. Želja mi je otrgnuti od zaborava ljude i događaje, ali i mlade naraštaje podsjetiti na svu ljepotu grada na Neretvi i življenja u njemu.
Danas objavljujem tekstove iz 1977. godine – premijera “Kralja Betajnove”, od bilja do lijekova, defile amatera, referendum u “Sokolu”


Premijera “Kralja Betajnove”
Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru večeras će biti izvedena premijera predstave “Kralj Betajnove” Ivana Cankara.
Kuriozitet ove predstave je u tome što je to prvo Cankarovo djelo, koje se našlo na repertoaru ovdašnjeg pozorišta. Ujedno, to je, iako sa priličnim zakašnjenjem, i prilog mostarskih glumaca 100. godišnjici rođenja Ivana Cankara.
O večerašnjoj predstavi razgovarali smo sa Neđom Abramovićem, dramaturgom Narodnog pozorišta u Mostaru.
“Prihvatili smo se veoma teškog i dogovornog posla, jer je Cankar ‘tvrd orah’. Tumačiti njegova djela nije nimalo lako i jednostavno i od glumaca traži maksimalno angažovanje. U njegovom dramskom opusu, posebno mjesto zauzima upravo ‘Kralj Betajnove’, jedna realistična drama, koja će, po našoj koncepcji, tako biti i i interpretirana. Reditelj Sulejman Kupusović je izvukao na površinu dramske sukobe i likove. Ocjenjujući dosadašnji rad na predstavi, očekujem uspjeh. Istina, tek na premijeri pokazaće se kako će je posjetioci prihvatiti i u kojoj su mjeri ispunjena naša očekivanja”, rekao nam je Abramović.
(1.4.1977. godine)


Od bilja do lijekova
Hercegovačka regija bogata je ljekovitim i aromatičnim biljem. Na ovo područje otpada 65 posto cjelokupnog ljekovitog bilja u našoj zemlji.
Prije dvije godine, otkupljeno je 1.000 tona ovog bilja u vrijednosti od 12 miliona dinara. Međutim, boljim organizovanjem otkupne mreže, u 1980. godinii otkup bi mogao dostići 2.000 tona, a 1985. godine  i 3.000 tona.
Ovo je rečeno na jučerašnjoj sjednici Osnovne privredne komore u Mostaru, na kojoj je pokrenuta inicijativa za intenzivniju izgradnju hemijske inudustrije u ovom kraju.
(27.4.1977. godine)


Defile amatera
Uvertiru za praznično raspoloženje dalo je više od hiljadu amatera Radničko-kulturno umjetničkog društva “Abrašević” u tradicionalnom defileu ulicama grada.
Zajedno sa amaterima “Abraševića”, koji proslavljaju svoj 50. rođendan, u defileu su se našli i amateri KUD-a “Seljačak sloga” iz Trebižata kod Čapljine.
U čast Titovih jubileja i Prvog maja, u sali Radničkog univerziteta u Mostaru održana su dva koncerta, na kojima su učestvovali hor i orkestar Doma JNA iz Beograda. Gosti u poetskom recitalu bili su glumci Mira Stupica i Jovan Miličević.
(3.4.1977. godine)


Referendum u “Sokolu”
Metalopreađivačka industrija “Soko” iz Mostara od juče posluje kao složena organizacija udruženog rada. Tako su prekjuče, na održanom referendumu, odlučili radni ljudi ovog najvećeg hercegovačkog kolektiva.
Od 6.383 radnika, glas “za” dalo je 96 posto radnika.
U svom sastavu, “Soko” će imati pet radnih organizacija, koje će imati dva ili više OOUR-a, četiri radne organizacvije bez OOUR-a, 19 OOUR-a, 11 radnih zajednica, od čega dvije na nivou SOUR-a, dvije radne organizacije za obavlajnje poslova od zajedničkog interesa i jednu internu banku. (3.6.1977. godine)

Mostar, 20. januara 2020.
(NovaSloboda.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen