Sonntag, 4. November 2018

Taj čudesni svijet: Slike dana


U Indiji je ovih dana završena gradnja najviše statue na svijetu. Radnici upravo izvode završne radove. Statua je napravljena u čest borca za nezavisnost Sardar Vallabhbhai Patela. Do sada je najviša statua na svijetu bila u Kini, 120 metara visoki Budha. Indijska statua visoka je182 metra i gleda na „Sardar Sarovar branu“ u blizini mjesta Vodadare.

Jedna djevocjčica se igra ispred skulpture pod nazivom „Daminen Hirst Looking for Sharks“, „Damien Hirst pazi na ajkule“. Skulptura je dio godišnje izložbe skulptura uz more, u Sydneyu. Uz obalni put između Bondi plaže i Tamarama postavljene su umjetnička djela iz čitavog svijeta.

Drama izbjeglica kod nas, drama izbjeglica u Americi. Jedan izbjeglica iz Hondurasa upravo se sprema da skoči u graničnu rijeku, na granici između Gvatemale i Meksika, kako bi se domogao Meksika. Izbjeglice su na putu za SAD.

Duge sjenke šetača na popodnevnom suncu vide se na dnu presušenog švicarskog jezera Lac de Brenets. Jezero je usljed nedostatka snijega prethodnih zima i sušnog ljeta potpuno presušilo.

Na Florida Keyu održan je desetodnevni festival fantazije. Jedna tačka programa je bila nedeljna vožnja zombija biciklom. U vožnju se ove godine uključio i jedan zmaj. Luda zabava.

U isto vrijeme, na škotskom univerzitetu St. Andrews „akademska porodica“ održala je tradicionalni party sa pjenom u glavnoj ulozi. Drugi ljudi, drugi običaji.

Jedan dječak izbjeglica poviruje iz šatora, u šatorskom izbjegličkom naselju u meksičkom gradu Tijuana. Grad se nalazi u blizini granice SAD. Predsjednik Trump je navalu izbjeglica na SAD nazvao „nacionalna hitnost“.

A na Thailandu, u Chon Buriju, održana je godišnja trka bufala. Tom prilikom, više bufala trče pješčanom stazom, a džokeji, u malo neobičnom položaju, tjeraju ih u , udarajući ih bičevima.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen