Freitag, 2. November 2018

Iz životinjskog svijeta: Fotografije godine

I ove godine je održano takmičenje fotografije pod nazivom „Wildlife Photographer of the Years“, po različitim kategorijama iz životonjskog svijeta, ali i po dobi uzrasta forografa. Ovdje donosimo pregled nekoliko najzanimljivijih, nagrađenih fotografija

Jedan od najmlađih učesnika takmičenja za najbolju fotografiju, indijski dječak Arshdeep Singh pobjednik je u kategoriji „10 godina i mlađi“. Njegova fotografij prikazuje dvije mlade sove, koje su se dobro prilagodile urbanom životu, a kako se vidi, kao gnijezda im je poslužila jedna obična cijev.

U kategoriji „Ponašanje vodozemaca i reptila“, pobijedila je fotografija koja prikazuje borbu između salamandera, blatnog vraga (Cryptobranchus alleganiensis) i vodene zmije. Iako je u početku situacija izgledala beznadežna, veliki salamander se uspio osloboditi.

Slika jaguara uz stablo daje povoda za razmišljanje kako je fotograf u bijegu potražio sklonište na stablu, i odatle napravio ovaj snima. A u stvari, radi se o oštrenju kandži jaguara o koru stabla, čime istovremeno ostavlja upozorenje: „dalje od moje teritorije“.

U kategoriji „Urbani divlji život“, ne dominiraju samo boje, nego i sjenke. Na slici se ne vide mačke koje prolaze ulicama jednog sela u Apeninima, nego jedan martianski mrki medvjed. Od ove jako ugrožene podvrste egzistira još samo oko 50 primjeraka.

U kategoriji „Podvodni“, fotograf je u letu uhvatio brzinu, pokret i ljepotu jedne leteće ribe. Inače, leteća riba može pobjeći od grabljivaca i ostati u letu i nekoliko stotina metara iznad površine vode.

Jedan vrući ljetni dan na zapadu Australije, u kome ose valjaju kuglice od blata, kako bi proširile osinjak koji se nalazi u blizini. Fotografija je pobijedila u kategoriji „Ponašanje bezkičmenjaka“. Za nastanak fotografije, bilo je potrebno ležanje satima u blatu i stotine pokušaja, dok se nije pojavio savršeni trenutak za snimku.

Jedna majka se trudi da po stabljici rasporedi njeno potomstvo. Ona jaja postavlja sa donje strane lišća i štiti njene potomke dok ne odrestu. Naravno, za savršenu fotografiju autoru je slijedila nagrada „Wildlife Photographer Portofolio Award“.

U kategoriji fotografa od 15 do 17 godina, nagradu je odnijela fotografija leoparda po imenu Mathoja, što na jeziku Bantu znači „onaj koji se ljulja dok hoda“. U stvari, radi se o ženki leoparda, koja nosi mlade, a dok je u takvom stanju, ne može pravilno hodati.

Fotografija pod nazivom „Krvožedna“, odnijela je nagradu u kategoriji „Ponašanje ptica“. Na slici se vidi zeba, na udaljenim sjevernim ostrvima Galapagosa, koja se u nedostatku hrane pretvorila u vampira i pije krv ranjenoj bluni. Čini se da bluna toleriše ponašanje zebe, jer joj čisti ranu i neće izazvati nikakve druga oštećenja.

Planinski gorila Lady Kuhirwa nikako ne može napustiti ostatke njene mrtve bebe. Slika je osvojila nagradu u kategoriji „Ponašanje sisavaca“. Beba je najvjerovatnije umrla od hipotermije. Majka je mrtvu bebu nosila sednicama, prije nego što je njene ostatke pojela.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen