Mittwoch, 28. November 2018

Putovanje kroz vrijeme: Nekad i sad sa iste pozicije – Kantarevac




Mostar nekad i sad, fotografije sa iste pozicije u vremenskom razmaku od nekoliko decenija, do punog stoljeća. Fotografija nikad nije dosta, kao i pogleda u blisku ili dalju prošlost, onoliko daleku, koliko to dozvoljavaju fotografije napravljene nekada u našem gradu, od strane znanih i neznanih fotografa.
Danas uporedni pogled na park – harem Kantarevac iz 1910. i 2014. godine.
Starije generacije još živih Mostaraca vrlo se dobro sjećaju parkića u Liska ulici tačno preko puta zgrade Dispanzera. Relativno malen, imao je nekoliko klupa i pješčanu stazu cijelom dužinom parka; bio je malena oaza zelenila i skrovito mjesto za zaljubljene. Međutim malo je poznato da je sve do 1954.godine na ovom mjestu postojalo veće groblje s brojnim nišanima. Bio je to harem Kantarevac.
Harem je formiran na vakufskom zemljištu džamije hadži Memije i imao je površinu od 3.000 m², a vakif je zemljište namijenio baš u tu svrhu. Dolaskom austorougarske uprave, a prilikom izgradnje željezničke pruge, u ovaj harem je prebačen dio ostataka umrlih, i nišani iz Lakišića harema. Četrdesetak nišana s arapskim epitafima tada su ugrađeni u zid koji opasuje ovaj harem.
Liska-harem, kako ga danas nazivaju, godine 1954.godine potpuno je poravnat; dio je prenamijenjen u igralište, a dio u park.
U toku zadnjeg rata, park je silom prilika ponovno povratio svoju prvobitnu namjenu, a u njega su se pokopale prve žrtve stradanja Mostara – vojnici Armije RBiH, HVO-a, kao i civili svih nacionalnosti i vjeroispovijesti.
Priredili: Smail Špago, Tibor Vrančić, Ismail Braco Čampara


 (NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen