Donnerstag, 29. November 2018

Carlsen odbranio titulu svjetskog parvaka u šahu





Magnus Carlsen (27) je treći put odbranio titulu svjetskog šahovskog prvaka. Nakon 12 remija u regularnom dijelu meča protiv Amerikanca Fabiana Caruane (26) u Londonu, Carlsen je uvjerljivo trijumfavao u tiebreaku, partijama brzog šaha, rezultatom 3:0.

Već u prvoj seansi, u dvoboju od 4 partije, u kojima se igralo po 25 minuta po igraču, uz dodatak od 10 sekundi poslije svakog odigranog poteza, Carlsen je slavio s 3:0 pa je ukupnim rezultatom 9:6 odbranio titulu prvaka. Carlsenu je iz fonda za nagrade, od ukupno milion eura, pripala nagrada od 550 hiljada eura
U prvoj partiji elegantno je kaznio Caruanu za preambicioznu igru u otvaranju. Prvo je pokvario njegovu pješačku strukturu, a onda prešao u nadmoćnu topovsku završnicu s pješakom više, koju je besprijekornom tehnikom pretvorio u pobjedu.
U drugoj partiji je finim kombinacijama odbio preuranjeni napad Amerikanca i u protivnapadu ga stavio pred nerješive probleme.
U trećoj partiji je rano stvorio pješački majoritet na daminu krilu i njegovim napredovanjem primorao Caruanu na predaju.
Ovom pobjedom Carlsen je produžio svoju vladavinu na svjetskom tronu, a ovo mu je treća obrana titule prvaka – nakon pobjede nad Anandom 2014., bio je uspješan i u meču s Rusom Sergejem Karjakinom 2016. godine.
(sport)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen