Samstag, 24. November 2018

Putovanje kroz vrijeme: Nekad i sad sa iste pozicije – Suhodolina




Mostar nekad i sad, fotografije sa iste pozicije u vremenskom razmaku od nekoliko decenija, do punog stoljeća. Fotografija nikad nije dosta, kao i pogleda u blisku ili dalju prošlost, onoliko daleku, koliko to dozvoljavaju fotografije napravljene nekada u našem gradu, od strane znanih i neznanih fotografa.
Danas uporedni pogled na Suhodolinu početkom 1900. i 2014. godine.
Suhodolina je ime jedne vododerine koj je većim dijelom godine suha, po čemu je i dobila ime, a kod jakih kiša, ili topljenja snijega, zna pokazati svu svoju snagu. Tada Suhodolinom teče potok, koji je u narodu poznat kao Dronja ili Dronjo, jer “dere” sve pred sobom. Ostala je upamćena jedna interesantna priča, kada je za vrijeme jedne velike kiše nabujali potok nosio sve što mu se našlo na putu, od kamenja, granja, stabala, nadgrobnih ploča pa čak i leševa. Iz radnje iznad Kulluka, čiji se vlasnik zvao Zec, ponijela je čeličnu kasu, koja je nošena snagom potoka proletjela kroz magazu, na početku Kujundžiluka, čiji se vlasnik zvao Mrav, i potpuno je demolirala. Po prezimenima vlasnika radnji, nakon povodnja u Mostaru se pričalo kako je „Dronja protjerala zeca kroz mrava“. Pričalo se, ostalo upamćeno i zapisano.
Inače Suhodolina počinje ispod brda Stolac, pa strmim obroncima Podveležja prolazi kraj starog bogumilskog, a onda i pravoslavnog groblja, Tabije ispred Konaka te završava u Podkujundžiluku kraj Mravove magaze i ulijeva se u Neretvu. Obzirom da je potok Dronja stalno bio potencijalna opasnost po objekte u Kujundžiluku, vremenom je premošten i nadsvođen, od Glavne ulice do Neretve, te tako odveden direktno u Neretvu. Na samom vrhu Suhodoline napravljen je i rezervoar za vodu, kojim je riješeno vodosnabdijevanje većeg dijela objekata oko Glavne ulice.
Priredili: Smail Špago, Tibor Vrančić, Ismail Braco Čampara
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen