Sonntag, 25. November 2018

Neuobičajene rentgenske snimke


Davnog 8. novembra 1895. godine Wilheim Conrad Röntgen otkrio je, po njemu nazvane, rentgenske zrake. Za to otkriće dobio je Nobelovu nagradu i promijenio način rada ljekara zauvijek.
Danas čak i umjetnici koriste rentgendske zrake, kao na primjer Nick Veasey, koji je sebi dao u  zadatak, sve moguće predmete i stvari snimiti rentgenom. Rezultati su fascinirajući.

Nadrealista Salvador Dali je 1936. godine kombinovao gipsani odlivak jednog jastoga sa telefonskim aparatom. Ovaj čudnovati eksponat nazvao je Jastog-telefon.

Kabriolet Volkswagen – buba sa spuštenim krovom dopustio je poglede duboko u unutrašnjost.

Pisaće mašine se danas ne susreću svakodnevno. Rentgenskim snimkom ovaj staromodni aparat pobudio je interes, a unutrašnje filigranske linije su jednostavno fascinirajuće.

Ovdje mala zagonetka? Šta bi ovo moglo biti? Džepni računar, digitron? Ili laptop? Ni jedno od ovog. Na slici je rentgenski snimak jednog iPhone 6.

Nick Veasey nije rentgenom snimao samo stvari, nego i žive ljude. Na slici je bivši gitarist grupe “Guns N’ Roses”, Slash, koji je ogoljen do kostiju.

Kao i ljudi, i roboti na snimcima izgledaju izuzetno.

Zupčanici slične filmske kamere ne vrte se već odavno. Međutim, ono što je unutra, zadivljuje.

Cvijeće je lijepo i bez rentgen aparata. Pod x – zrakama, ovaj Iris Silverado djeluje slikovito.

A kofer na ovoj slici očigledno pripada nekoj dami. Cipele sa štiklom, i ništa više, osim cipela.

A jedan motor Harley Davidson izgleda basnoslovno. Motorista sa kožnom jaknom i sunčanim napočalama, obaveznim uz ove motore, izgleda baš cool.

Elvis Presley, kralj Rock and Rolla, ni pod rentgenskim zrakama nije izgubio ni malo od njegove karizme.

Kakva mašina: motor Douglas zadržao je šarm svoga vremena i pod x – zrakama.

Jedna tipična Chanel ženska tašna? Pogledom u unutrašnjost, uz pomoć x zraka, čini se da je vlasnici tašne zaštita i sigurnost vrlo važna stvar. Pri tome se čini da u tašni nema ni helera.

Nekada neizbježan aparat za zabavu i razbibrigu, budi niz sjećanja. Radio kasetofon. Danas sve to, i još mnogo više, sadrži skoro svaki mobitel.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen