Dienstag, 6. November 2018

Gol, koji je pao prije početka utakmice


Mnogi ovo nisu ni vidjeli, a oni koji su i vidjeli, vjerovatno su izgubili iz sjećanja, desilo se porije 20 godina, vjerovali ili ne, na stadionu Santiago Bernabe u Madridu. Ono što se tada desilo, ponekad se ispriča kao dobar sportski vic ili anegdota, a pri tome ne treba zaboraviti da se sve ovo desilo 1. aprila 1998. godine.
U prilogu moj tekst o tom događaju, objavljen na portalu Nova Sloboda, prije 6 godina.

Sjećanje na 1998. godinu

Gol pao prije početka utakmice

Polufinalna utakmica između Real Madrida i Borusije iz Dortmunda odigrana prije četrnaest godina na stadionu Santiago Bernabe u Madridu ušla je u istoriju fudbala po jednoj kurioznoj situaciji. Na ovoj utakmici gol je “pao” prije nego što je utakmica i počela.
Prije početka utakmice gledaoci iza gola zagrijavali su se uz gromoglasno navijanje. Pri tome su se ispentrali na zaštitnu mrežu, za koju je bila pričvršćena mreža gola.Tresli su mrežom tako jako i dugo, dok se stative gola nisu prelomile. “Gol je pao”. Ljudi sa stadiona pokušali popraviti slomljene stative, a kad im to nije pošlo za rukom, pošli su u potragu za novim golom. Na jednom od najmodernijih stadiona, kod najbogatijeg kluba na svijetu, nije bilo ni jednog rezervnog gola. Lokalni rival Atletiko, ponudio je pomoć. Ali, nije dolazilo u obzir prihvatiti pomoć od ljutog protivnika. Potrajalo je punih 76 minuta, dok nije donešen i postavljen gol sa pomoćnog terena Reala, koji se nalazi van grada. Sve ovo se odvijalo uživo, pred milionskim televizijskim auditorijem.
Utakmica je završena tek iza ponoći. Pobjedili su domaćini 2:0. U revanšu u Dortmundu bilo je 0:0 i Real s plasirao u finale. U finalu, Real je pobjedio Juventusa sa 1:0 i postao šampion Evrope nakon duge 32 godine.
U to vrijeme Borusija iz Dortmunda je žarila i palila i Bundesligom i Evropom, ali eto jedan gol koji je pao prije utakmice, skinuo ih je sa zvjezdanog neba.
Nakon ove utakmice propisano je da se na svakom stadionu mora nalaziti jedan rezervni gol.

Smail Špago
Nova Sloboda

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen