Freitag, 27. März 2015

Sudbine - Avionska nesreća Germanwingsa

Avionska nesreća Germanwingsa: Izvlačenje ceduljica – karta za odlazak u smrt




U povodu avionske nesreće koja se ovih dana desila na nebu iznad Francuske, kada se avion Germanwingsa srušio i sa sobom odnio u smrt svih 144 putnika i 6 članova posade, javljaju se novi detalji, koji čovjeku ne daju mira.
Među poginulima se nalazilo i 16 učenika jedne gimnazija iz mjesta Haltern, u blizini Dortmunda i Bochuma. S njima su se nalazila i dva nastavnika španskog jezika. Učenici i nastavnici su se vraćali iz Španije, gdje su bili sedam dana na razmjeni učenika, kod svojih španskih kolega, kako bi usavršavali jezik, i upoznavali nove ljude, kulture i običaje. To je, inače, uobičajeno po programu gimnazijskog obrazovanja u Njemačkoj.
I što je najinteresantnije, ali i najtragičnije, i najtužnije u ovom slučaju, za ovo putovanje i razmjenu učenika bilo je planirano samo 16 mjesta, odnosno toliko se javilo kolega iz Španije, koji su bili spremni primiti toliki broj učenika iz Njemačke. Obzirom da je na nastavi španskog jezika bilo 40 učenika, učenici i nastavnici, dogovorili su se, kako bi sve bilo pravedno, da se pomoću ceduljica sa imenima učenika izabere 16 putnika, a izvučena su imena 14 učenica i 2 učenika. Sreća je odlučila ko će putovati na razmjenu učenika, a kad se pogleda sad, dva dana nakon nesreće, izvlačenje ceduljica sa imenima bilo je ujedno i izvlačenje ceduljica za odlazak u smrt.
Tragično!
Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen