Samstag, 21. März 2015

Iz života jednog kandelabera











U Mostaru je zadnjih godina toliko toga starog srušeno, da bi se napravilo „još starije”, da je za svaku pohvalu ono što se desilo u toku obnove mostarske Tepe.
Naime, odmah do ograde Tepe, između dva ulaska na Tepu, iz Fejićeve ulice, već više od jednog vijeka stoji ponosno jedan kandelaber, prkoseći svemi što se oko njega dešava. Kandelaber je, u stvari, drugo ime za stub sa rasvjetom. Ovoj svrsi ovaj stub je služio još u vrijeme kad su se po Mostaru uveče palile kandilje, tj. uljane lampe. Kandelaber na Tepi je zadržao svoju ulogu i kad su Mostarom počele svijetliti električne lampe, nakon izgradnje Električne centrale 1912. godine.
Kandelaber je odolijevao vremenu, i vremenima. Jednom, tamo osamdesetih godina prošlog vijeka bio je obnovljen od strane tadašnjeg Električnog preduzeća.
Početak rekonstrukcije Tepe dočekao je pun korozije. Pošto je slijedila totalna rekonstrukcija Tepe, postavljalo se pitanje: šta će se desiti sa kandelaberom? Hoće li preživjeti? Ruku na srce, težak je koju stotinu kila, i postojala je opsanost da ga možda neko prepila, odveze i proda u staro gvožđe.
Redovno pratimo obnovu Tepe. Svaki dan ima po nešto novo. Mnogi prođu, uslikaju.
Posebno nas je obradovalo kad se kandelaber pojavio u potpuno novom ruhu. Ofarban, dotjeran, za novo društvo i nove objekte na novoj Tepi. Uklopiće se potpuno. Čestitke onima koji su imali sluha da ga sačuvaju.
U galeriji se mogu vidjeti slike kandelabera iz raznih perioda, a na jednoj slici stoji da je snimljena oko 1900. godine.
Nek se u Mostaru barem nešto lijepo događa.
Fotografiju novoofarbanog kandelabera napravila je Ajša Šehić Nametak, 18. marta 2015. godine.
(Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen