Dienstag, 10. März 2015

Dohakali pišačima: Hamburg najavio oštru borbu protiv onih koji prljaju grad





Problem nesnosnog smrada od mokraće poznat svima onima koji su bilo kada, na bilo koji način, doputovali u neki veliki svjetski grad, pa u prolazu do taksija, ili tramvaja, prošli nekim sporednim putem, pri čemu ih je zapahnuo ovaj nesnosni smrad.
Veliki gradovi su u svojim odlukama odavno uveli oštre sankcije protiv onih koji se olakšavaju na ovaj način, tako da kazna za one koji budu uhvaćeni na licu mjesta iznosi u prosjeku iznad 30 eura. Ali, ko bi postavio toliko čuvara da čuvaju svaku ćošu ili zamračeni prolaz, pogotovo noću. Bilo kako bilo, broj onih koji zagađuju je veliki, a smrad koji se danima nakon njih širi, još je veći i nesnosniji.
Grad Hamburg, a posebno njegov čuveni dio pod imenom St. Pauli, koji je poznat po tome što živi 24 sata dnevno, to jest bez prestanka, najavio je oštru borbu protiv svih onih koji se ne pridržavaju pravila. Kako dosadašnje kazne, pa ni povremene akcije hvatanja nisu davale makar malo bolje rezultate, sad su nadošli na jednu originalnu ideju, koja je tek u začetku, a vrijeme će pokazati koliko će biti efikasna.
Zidovi u blizini party zone u St. Pauliju posljednjih dana su obojeni specijalnom vrstom laka, koji urin odbija od zida pod pravim uglom, tako da urin ide „pišaču” direktno na pantalone ili cipele. Hyperfobni lak odbija vodu pod pravim uglom. Drugim riječima: Ko se piša na zid, zid mu vraća, i piša sam sebe. Ugao padanja urina na zid je isti kao i ugao odbijanja tekućine od zida.
St. Pauli je na svojoj internet stranici objavio veliki naslov i poruku: „Vi pišate nas, a mi vas!“
Poruka je više nego jasna. O efikasnosti akcije snimljeni su i spotovi, koji su postavljeni na youtube, i za vrlo kratko vrijeme izazvali su veliko interesovanje. Specijalni lak je proizveden 2012 godine u SAD i tamo se, takođe, već koristi u iste svrhe.
Nije jeftin, a nije ni najpovoljniji, ali se akcija mora provoditi. Koliko će zidova, i koji sve zidovi će biti obojeni, nije javljeno. Ali, svi oni koji krenu u divlje pišanje, u glavi već imaju poruku za oprez.
Trijezna glava će voditi računa, a ona neka druga? Možde je nekima i svejedno.
Odgovor će dobiti, ili po cipelama, ili po pantalonama.


Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen