Dienstag, 3. März 2020

U čast wellnessa



Skulpture Carole A. Feuerman slave doba wellnessa.

Malo je umjetnika toliko samouvjerenih u estetiku površnosti, kao što je američka umjetnica Carole A. Feuerman. Ilustrovana knjiga “50 Years of Looking Good”, "50 godina dobrog izgleda" ilustruje kako ona odaje počast eri wellnessa, koja je počela sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Većinom, predstavlja žene u u prirodnoj, ili čak i u nadprirpdnoj veličini, u kupaćim kostimima. Mnogi nose i kape za kupanje, od kojih su neke zlatne boje, ili ukrašene kristalima, što omogućava da ljepotice izgledaju ne samo besprijekorno, već i pomalo glamurozno. To nije zamišljeno da bude strogo feministički, a neki njeni radovi čak podsjećaju na Pin-up. Istovremeno se Feuerman brine za ravnopravnost, kao, na primjer njen muški “Mislilac”, (inspirisan istoimenom skulpturom Francuza Auguste Rodin), koji je također predstavljen sa puno gole kože i kapom za kupanje u zlatnoj boji. Na taj našin ova 74-godišnja umjetnica nastavlja američku tradiciju hiperrealističke skulpture, ali ipak ide svojim putem.
Knjiga o njenoj karijeri otkriva ko su sve kolekcionari njenih kreacija. Među njima su bivši američki predsjednik Bill Clinton i supruga mu Hillary, kao i bivši japanski car.
Njemačka publika uskoro će se moći diviti jednom njenom originalu: U muzeju Osthaus u Hagenu, tokom ovog proljeća, na jednoj zajedničkoj izložbi, biće izložen njen reljef »Catalina« - žena s crvenim kupaćim kostimom, blistavim kapljicama vode na koži i bijelom kapom.
(spiegel)
/NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen