Donnerstag, 19. März 2020

EU želi uvesti obavezu popravke električnih uređaja





Komisija EU želi smanjiti planine smeća u Evropi i potrošačima dati "pravo na popravak".
To proizlazi iz nacrta novog »akcionog plana za kružnu ekonomiju”, koji će uskoro biti pokrenut.

Kružna ekonomija inače predstavlja model proizvodnje i potrošnje koji uključuje dijeljenje, posuđivanje, ponovno korišćenje, popravljanje, obnavljanje i reciklažu postojećih proizvoda i materijala što je duže moguće kako bi se stvorila dodatna vrijednost proizvoda. Na ovaj način se produžava životni vijek proizvoda te istovremeno smanjuje količina otpada.

Prema ovome, pravila o održivosti trebala bi se primjenjivati na sve proizvode koji se prodaju u EU, a na vrhu te liste nalaze se električni uređaji. Oni se često bacaju, samo što im baterije nisu zamjenjive, ili što nema mogućnosti ažuriranja softvera.
Brisel takođe planira uvesti sistem povrata elektronskih uređaja. Obzirom na sve veći broj električnih automobila, Komisija želi povećati stopu recikliranja baterija, ukinuti baterije koje se ne pune, kao i jedinstveni standard za punjače mobilnih telefona.
Uništavanje neprodate, i nepokvarljive robe trebalo bi biti potpuno zabranjeno.
Slijedeći korak će biti otpad od ambalaže. Ograničenja, na primjer plastične ambalaže za voće i povrće - imaju za cilj da to isprave.
Međutim, mnogi detalji ostaju i dalje otvoreni. Ako se plan provede, "to bi bio veliki korak ka izbjegavanju otpada uopšte, kao i elektroničkog otpada, kao i prema održivosti na unutrašnjem tržištu", rečeno je u analizi akcionog plana.
(spiegel)
(NovaSloboda)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen