Samstag, 7. März 2020

Dešifrovana tajna poruka



Natpis star 230 godina, ugraviran u stijeni, kazuje tužnu priču

Dešifriranje poruke stare 230 godina na stijeni na obali Bretagne (Francuska), otkrilo je da ona javlja o jednoj tragičnoj smrti.
Selo Plougastel, u Bretagni, pokrenulo je prije nekoliko godina konkurs za dešifriranje poruke nakon što su lokalni istoričari “polomili zube” na toj stijeni. Dva pobjednika sada dijele nagradu od 2000 eura. Njihovi su prevodi bili različiti, ali rezultirajuće priče zvučale su slično, rekao je gradonačelnik Dominique Cap za AFP.

Oba jezička stručnjaka složila su se da je natpis napravljen u znak sjećanja na mrtvog čovjeka
Noël René Toudic, učitelj engleskog jezika i stručnjak za Kelte, vjeruje da je gravuru napravila polupismena osoba koja je govorila stari bretonski jezik iz 18. stoljeća. Prema njegovom prevodu, ključna tačka natpisa znači: "Serge, koji nije mogao veslati, umro je jer se njegov brod prevrnuo na vjetar".
Drugi prevodilac, istoričar Roger Faligot, također je mogao prepoznati Bretonca, ali vjeruje da su neke riječi iz velškog jezika. Njegov prijevod glasi: „Bio je oličenje hrabrosti i radosti. Ubijen je negdje na ovom ostrvu i sada je mrtav. "



Nekoliko slova u natpisu je bilo naopako napisano.
Natpis u 20 redova na stijeni visokoj oko jedan metar, otkriven je prije nekoliko godina u pećini u koju se može ući samo u doba plime. Pored normalnih slova, koja se koriste i u današnjem francuskom jeziku, postojala su slova koja su bila naglavačke okrenuta, kao i skandinavsko slovo ø. Spominju se godine 1786. i 1787., što govori o tome da se smrt čovjeka dogodila nekoliko godina prije Francuske revolucije. Osim slova u stijenu su ugravirani brod i krst.
Ukupno 61 učesnika je predalo svoje prevode, rekao je gradonačelnik AFP-u. Većina ih je iz Francuske, ali su učestvovali i po jedan Amerikanac i Tajlanđanin. Dva istoričara ocjenjivali su prevode i odabrali najvjerojatnije rezultate.
Selo Plougastel je i nakon dešifrovanja i dalje u istraživačkoj groznici. Istraživanja bi trebala nastaviti i istražiti šta se tačno dogodilo prije 230 godina, i ko je ostavio poruku u pećini.



Na slikama:
Stijena s dijelom natpisa: dole lijevo se može vidjeti broj 1786.
Skica broda i križa lijevo iznad čamca
Graver je znao pisati, ali je, kako se čini miješao različite jezike
Robert Faligot i Noël René Toudic pobijednici na konkursu za dešifriranje, poziraju sa objektom svojih studija.
(bild)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen