Mittwoch, 11. März 2020

70 godina VW kombija: Ovaj automobil je postao kult











Kod nas je još uvijek poznat kao kombi, od riječi kombinacija, jer je ustvari i bio kombinacija malog busa i limuzine. U Njemačkoj mu je zvanično ime VW Bulli, što opet dolazi kao skraćenica od riječi bus i limuzina. Sve u svemu, dolazi se na isto.
Ovih dana, tačnije 8. marta, ovaj automobil je slavio svoj 70. rođendan. Do sada je proizvedeno šest generacija ovog kultnog vozila, a svi su proizvedeni u fabrici u Donjoj Saksoniji, u Njemačkoj.
U početku je Bulli korišten kao transporter, kasnije je bio Flower-Power- Bus, cvjetni autobus generacije hippie pokreta, a danas pratitelj i pratilac na odmoru i u slobodno vrijeme.
Sve počelo prije 70 godina, a mladi ga još uvijek podjednako vole Bulli.
Bulli je u svojih sedam decenija bukvalno osvajao svijet.
Prvi VW Bulli je sa montažne linije u glavnoj tvornici u Wolfsburgu sišao 1950. godine. U vremenima ekonomskog booma razvio se u bestseler, zbog čega je pet godina kasnije u Hanoveru otvorena još jedna tvornica. Šezdesetih godina se iz komercijalnog vozila razvio u automobil za slobodno vrijeme i obilježio način života čitave jedne generacije.
Iako je napunio sedam decenija, i nalazi se na pragu osme, penzija mu još nije na vidiku.
Sa 70 godina istorije u svom prtljažniku, bus je daleko od svoga kraja. Volkswagen planira da lansira novi, potpuno električni kombi 2022. godine, i tako nastavi istoriju kultnog automobila.
Sa naše strane čestitke, i dug život.
(express)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen