Ukrasne divlje jabuke se ukažu među
granama tek kad lišće opane.
Kad kod cvijeća opane lišće, ostanu
samo grančice na stabljici. Ali, kod drveća nije tako. Ukrasna
jabuka se tada pokazuje u žutoj, crvenoj ili narandžastoj boji. Ona
se zadržava dugo na granama, na radost ptica. Ova jabuka je
multitalent. Behara u rano proljeće, a boje se kreću od rosa bijele
do jarko crvene, tamno crvene, pa sve do purpurno crvene boje,
što zavisi od sorte. Ona ustvari spada u Gatung Malus, familiju
ruža. Potiče iz Azije, a tamo, naravno iz Japana. Postoji između
30 i 40 raznih vrsta, a sadnice samo nekih, putem trgovine, stižu na
područje Evrope, kao Malus tribolata i Malus floribunda. Za mnoge
vrtove ova vrsta jabuke je prevelika, jer zna narasti između 4 i
7 metara visine, a 4 do 6 metara širine. A to je isto kao prava jabuka.
Mogu se i jesti, a ukus im je između
kiselog i gorkog. Preporuka znalaca, mogu se skuhati, od njih
napraviti pire, dodati šećer i napraviti sladoled.
I pire ima dobar ukus, ali nisu pogodne
za pravljenje kolača.
(izvor:ksta)
(spagos)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen