Donnerstag, 8. Dezember 2016

Voće za oči


Ukrasne divlje jabuke se ukažu među granama tek kad lišće opane.

Kad kod cvijeća opane lišće, ostanu samo grančice na stabljici. Ali, kod drveća nije tako. Ukrasna jabuka se tada pokazuje u žutoj, crvenoj ili narandžastoj boji. Ona se zadržava dugo na granama, na radost ptica. Ova jabuka je multitalent. Behara u rano proljeće, a boje se kreću od rosa bijele do jarko crvene, tamno crvene, pa sve do purpurno crvene boje, što zavisi od sorte. Ona ustvari spada u Gatung Malus, familiju ruža. Potiče iz Azije, a tamo, naravno iz Japana. Postoji između 30 i 40 raznih vrsta, a sadnice samo nekih, putem trgovine, stižu na područje Evrope, kao Malus tribolata i Malus floribunda. Za mnoge vrtove ova vrsta jabuke je prevelika, jer zna narasti između 4 i 7 metara visine, a 4 do 6 metara širine. A to je isto kao prava jabuka.
Mogu se i jesti, a ukus im je između kiselog i gorkog. Preporuka znalaca, mogu se skuhati, od njih napraviti pire, dodati šećer i napraviti sladoled.
I pire ima dobar ukus, ali nisu pogodne za pravljenje kolača.

(izvor:ksta)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen