Sonntag, 4. Dezember 2016

K'o nekad: Pošumljavanje Mostarskog brda

fotos facebook

Prof. Jasmin Drljević sa đacima EMŠC Mostar

Oko četiri stotine učenika nekoliko mostarskih osnovnih i srednjih škola, te brojni volonteri iz više nevladinih organizacija s područja Mostara, učestvovali su u subotu u velikoj akciji pošumljavanja goleti iznad naselja Mazoljice, na lokalitetu podno brda Stolac.
Akciju je organizovalo Udruženje Nova snaga iz Mostara, a učestvovali su učenici OŠ Mustafa Ejubović šejh Jujo na Šehovini, OŠ Mujaga Komadina iz Donje Mahale, 4. osnovne škole, Elektrotehničke škole, Karađozbegove medrese i Druge gimnazije, dok su svoj doprinos dali i članovi Udruženja građana Brankovac.

5000 sadnica na 5 hektara
Predsjednik Udruženja Nova snaga, Anel Droce izjavio je da je riječ o 5000 sadnica crnog bora, munike i cedra, a sadi se na oko pet hekatara zeljišta, koje je ograđeno kako bi se sadnice zaštitile.
"Apelujem ovom prilikom na građane da se sačuvaju ove sadnice, da se sačuva ograda, da se ne oštećuje, jer ovo je zaista projekat koji ide u korist svih nas, odnosno projekat koji podrazumijeva opšte dobro građana", kazao je Droce.
Ovaj lokalitet odabran prvenstveno iz razloga što je na tom mjestu prije bila šuma, koja je tokom ratnih dešavanja devastirana.
Spriječiti odron tla
"Ovaj teren predstavlja potencijalno klizište za naselje Mazoljice, odnosno jedan dio naselja i kuće koje su izgrađene na području ispod ovog terena. Nadamo se da će sadnja ovih stabala doprinijeti da se amortizira efekat klizišta i efekat erozije tla, koji je zaista prisutan na ovom području i predstavlja objektivnu opasnost za građane ovog dijela naselja", dodao je Droce.
Podrška ministrice Dilberović i muftije Dedovića
U akciji su učestvovali i pružili podršku mladima ministrica obrazovanja i nauke u Vladi Federacije BiH, Elvira Dilberović, te muftija mostarski Salem ef. Dedović.  

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen