Freitag, 2. Dezember 2016

Usamljeni junak prerije: Talični Tom napunio 70 godina






Povodom 70. godišnjice pojavljivanja stripa Talični Tom, ove godine su se pojavile dvije sveske sa avanturama ovog junaka. U svesci “Martha Pfahl” vraćamo se u djetinjstvo ovog junaka, a u najnovijoj svesci pod naslovom “Čovjek koji je upucao Taličnog Toma, prikazana je surova realnost divljeg zapada
Precizan čak i kad pravi stoj na rukama, Talični tom je najstariji kauboj iz stripova. U prethodnih 70 godina dospio je i na filmsko platno u filmu „Lucky Luke“, kako ga nazivaju u svijetu. Ulogu kauboja sa suhom slamkom u ustima tumačio je Terence Hill u filmu snimljenom 1991. godine, a Til Schweiger u filmu iz 2004. godine. Desetljećima je Talični Tom u ustima imao cigaretu, a onda, od 1983. godine najradije gricka suhu slamku. Zbog ovog poteza UN svjetska organizacija za zaštitu zdravlja, WHO nagradila je crtača Morrisa krajem osamdesetih godina nagradom za dobar primjer u borbi protiv raka. Najnovija sveska nosi naziv „Čovjek koji je upucao Lucky Luka“.
Osim ove sveske, ove godine je iz štampe već izišla i sveska pod nazivom „Martha Pfahl“ koja prikazuje glavnog junaka u doba njegovog djetinjstva.
Svako ima svoju priču. Neke od njih zaslužuju da budu ispričane više puta i na sijaset načina, a priča o Taličnom Tomu, kauboju bržem od svoje sjenke, definitivno spada medu njih. Već dugi niz godina satirične avanture Taličnog Toma uveseljavaju brojne generacije. On je parodija vestern žanra, komični odraz mita o Divljem zapadu, ništa manje stvaran od drugih literarnih, filmskih ili stipskih ostvarenja. Ljudi, događaji i istorijska mjesta ovog malog fragmenta ljudske istorije koji se odigrao na američkom kontinentu tokom 19. vijeka su apoteozirani do neprepoznatljivosti u odnosu na istorijske fakte, tako da je serijal o Taličnom Tomu ništa manje prihvatljiv, ili opipljiv, od drugih žanrovskih ostvarenja. Ali je svakako lakše probavljiv. Moriss, Goscinni i drugi autori koji su saradivali na serijalu su na inteligentan i duhovit način proželi čistu komediju i društvenu kritiku, kako mitskog Divljeg zapada tako i modernog doba. Pružili su čitaocima serijal koji uprkos decenijama nije izgubio svoju aktuelnost koliko ni privlačnost.
Talični Tom nije ostario. Ali, došlo je vrijeme da bude ubijen.
Zapravo, ovo je jedna od misaonih igrarija Mathieu Bonhhomea, autora najnovijeg albuma o Taličnom Tomu - “Čovjek koji je ubio Taličnog Toma". Da razbijemo bilo kakvu sumnju ili zabrinutost, Talični jTom e živ i zdrav, makar na papiru. Besmrtan je kao i svi junaci njegovog kalibra, te je tako preživio i ovu novu priču.
"Čovjek koji je ubio Taličnog Toma" (L'homme qui tua Lucky Luke) je izdanje objavljeno u Francuskoj tokom ove godine zbog obilježavanja sedamdesetogodišnjice od pojave stripa. To je (polu)realistični strip, prava vestern avantura, dramatična i - sasvim očekivano - na kraju tragična. I najvažnije, to nije nedostatak komične inspiracije Mathieu Bonnhomea, već urednička odluka da se publici povodom jubileja pruži jedna ozbiljna vestern avantura u kojoj će Talični konačno biti humanizovan i prikazan kao tipični junak Divljeg zapada, gdje nije sve med i mlijeko i gde se u izvjesnoj mjeri vraćamo originalnoj Morissovoj ideji od pre sedam decenija, odnosno duhu njegovih priča.
Možda nekome smeta nedostatak satire i parodičnosti ovog albuma ? I satira i komedija su tu, samo zavijeni u drugačije ruho. Nisu gurnuti pod nos kao nosilac narativa, već je tu jedna duboka ljudska priča o jednom junaku na pijedestalu, i drugom koji je sa njega pao u blato, pušteni kroz prizmu poznatog okruženja i junaka. A ovdje junak nije brži od sjenke, već ga prati taj mit. On je time smješten u rang legendi zapada, rame uz rame sa onima koje je ranije sretao tokom avantura. Ova priča je i sama po sebi parodija. Jer ako je Morissov Talični Tom parodija Divljeg zapada, i svijeta uopšte, šta bi bila parodija te parodije? Pa ovaj suštinski ozbiljan strip, u kome konj Jolly ne priča već rže, u kome vidimo Taličnog kome se tresu ruke, u kome zna da bude mrzovoljan, čak na trenutke i odbojan. U kome će neko možda i suzu pustiti. To su iznenađenja koja nam priređuje Bonnhome - sve što očekujete izostane, a opet dobijete jedan od najboljih stripova koji ćete pročitati.



(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen