Dienstag, 3. Februar 2015

Tigar ajkula: Duboko ždrijelo čudovišta

Tako to izgleda kada ajkula grize. Ravna njuška, ogromna usta. Tigar-ajkula je najimpresivniji proždrljivac na svijetu. Fotograf Adam Hamilton (46) u blizini Bahama je napravio spektakularne snimke ove ajkule iz neposredne blizine.








Evo kratkog opisa slika: Tigar-ajkula ima otvoren samo jedan dio ogromnih usta, ali se ipak naziru redovi opasnih oštrih zuba. Ova ajkula može narasti do sedam metara dužine i gotovo 600 kilograma težine. Dostižu strost i do dvanaest godina. U raljama ajkule vide se i lijevo i desno škrge, a iza njih, plijen ide kroz jednjak u želudac. Ove ajkule svoje ime mogu zahvaliti pravom tigru, životinji istog imena, ogromnih dimenzija i impresivne snage. Unutrašnjost trbuha životinje je svijetlija od ostalog dijela tijela, tako da je ovu grabljivicu veoma teško otkriti, ako pliva bliže morsko dnu.
A kako je protekao susret sa fotografom? Ajkula je plivala i približila mu se, a zatim je lagano počela otvarati ogromna usta. Oko 30 hiljada zuba naraste u toku života jedne ajklule. Primjerak koji se našao ispred objektiva, uspješno je snimljen, na radost ovog fotografa- ronioca.
„Imao sam sreću, pa sam izmakao kameru prije nego što je ajklula došla do mene, inače bi je progutala”, izjavio je fotograf .
Srećom, tom prilikom, ni fotograf nije povrijeđen.
Eletrično polje kamere je najvjerovatnije privuklo pažnju grabljivice, pošto one imaju sposobnost da registruju takvo nešto. Ali, isto tako, poznato je da ajkule gutaju sve na šta naiđu, a na njihovom meniju nalazi se sve moguće. Tigar ajkula, inače, spada u super grabljivicu. Njen jedini prirodni neprijetelj je čovjek.
U njen jelovnik spadaju ribe i ptice, pa čak i druge ajkule. Oklop morske kornjače bez problemaa vrlo lako pregrizu i progutaju. Zabilježeno je kako je u trbuhu jedne uhvaćene tigar ajklule pronađen čitav progutani konj, ali i automobilske gume i razni metalni dijelovi. Ispred obala Bahama ove ajkule su godinama razvile jedan poseban odnos prema lokalnim ribarima, ne napadaju se međusobno, pa je i zbog toga bilo moguće prići im na tako malu razdaljinu.
Žive svuda, u tropskim morima, uzduž ekvatora. A tamo često napaju i ljude, najčešće sa smrtnim posljedicama. Samo bijele ajkule napadaju ljude češće od tigar ajkula
(izvor:dailymail)
Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen