Montag, 16. Februar 2015

Malo više detalja o Kanevalu u Riju





Mnogo gole kože i sjaja, a još više sambe, tako bi se u najkraćem mogao opisati najveći karneval na svijetu, onaj u Riju, koji je upravo počeo ovih dana, ako se ovaj karneval posmatra malo iz drugog ugla.
Malo šire govoreći, karneval na Sambadromu u Rio de Janeiru je jedna vrsta Lige šampiona škola sambe u Brazilu, jedno takmičenje, iza koga se,, takođe, krije mnogo novca.
Kako sve to funkcioniše, ima li ikakve veze sa fudbalom, koji je, kao što je poznato, najveća strast Braziljanaca?
Sve se vrti oko sambe i lijepih žena, koje satima dugo u najšarenijim kostimima plešu ispred gledalaca.
Karneval se kreće takozvanim Sambadromom u Riju, kojim u noćima karnevala, u paradi propleše na hiljade učesnika, a u gledalištu, na tribinama, i u ložama, svake noći se nađe i do 70 hiljada gledalaca. A upravo to se može i vidjeti na slikama u galeriji, prepune tribine na karnevalu, kao na fudbalskoj utalmici, u iščekivanju karnevalske kolone. A kako to izgleda, po danu, kad nije karneval, vidi se, takođe, u galeriji. Čuveni Sambadrom je djelo poznatog arhitekte iz Brazila Oscara Niemeyera (1907-2012). Sambadrom je izgrađen 1984. godine, dugačak je 700 metara.
Prema pravilima karnevala, jedna škola sambe pleše u komadu 82 minute, toliko vremena traje prolazak kolone jedne škole ispred gledalaca na tribinama, na kojima se svake godine pojavi veliki broj prominentnih ličnosti iz čitavog svijeta. Kostimi su prilično slobodni, pružaju poglede znatiželjnim i radoznalim. A kad sve prođe, kostimi se spakuju i nose kući, jer slijedeći karneval će doći sigurno…naredne godine.
Iz istorije karnevala podatak da veći broj škole sambe datira od prije skoro jednog vijeka. Karneval je, prije svega, takmičenje škola u plesu, ali i u ljepoti. Svaka škola ima svoje farbe, slično kao što fudbalski klubovi imaju svoju tradicionalnu boju dresova. A karneval nija samo show, ovdje se radi i o ljubavi prema navijačima. O strasti.
Jednoj školi sambe nije tako jednostavno doći na glavni karneval. Postoje lige škola, slično kao i u fudbalu. Za plasman u najviši rang treba se proći od najnižag do najvišeg ranga.
Dvanaest najboljih škola plasiraju se u Grupo especial. Oni imaju nastup u noćima između nedelje i utorka, svake noći po šest škola. Po odluci žirija, jedna škola sambe svake godine ispada u niži rang takmičenja, a na njeno mjesto dolazi najbolja škola iz jedne lige niže.
Po pravilima je predviđeno vrijeme u kome svaka škola mora proći ispred tribina, a to je tačno 82 minute. Svaki minut više ili manje, donosi negativne bodove. Osim toga, vrednuje se izgled napravljenih kostima, harmonija unutar kolone, učinak muzičara, opremljenost karnevalskih vozila, tačnost izvođenja pjesama u koloni, a prije svega show.
Naravno, mnogo pažnje se posvećuje sastavu kompletne ekipe, na njihove pozicije u koloni, zatim ples, pjesmu i muziciranje. Pri tome je najvažnija takozvana „rainha de bateria”, kraljica ritmičke grupe, jedna lagano obućena plesačica, koja pleše ispred orkestra u pokretu, a često se u toj ulozi nađe neka prominentna ličnost iz showbiza u Brazilu. A kao obavezno, na početku kolone se kreće karnevalski par.
Tokom predstave jedne škole od 82 minute, gledaoci moraju čitavo vrijeme slušati jednu pjesmu, čija glasnoća često para uši, praćena glasnim pjevanjem domaće publike, a posebno od navijača te škole. Čitavo vrijeme predstave, noge plesača su u pokretu. Još davne 1934. Godine, samba je proglašena za zvanični ples karnevala.
Organitzator svega ovoga „Nezavisna liga samba škola”, koja ne samo da organizuje ovaj program, nego ga i komercijalizuje kroz prodaju tv prava, slično kao i u fudbalu. A iza svega toga krije se još svašta toga.
Svaka škola izabere jednu temu za karnevalsku kolonu. To može biti neka figura iz istorije, literature, ili iz druge zemlje, a može biti i nešto proizvoljno, ali je i fudbal česta tema u koloni.
Finale karnevala je u srijedu, kada žiri sabira bodove i proglašava pobjednika. Proglašavaju se plasirani na prva tri mjesta, a šest najboljih škola nastupa još jednom na Sambadromu. Iako je sve ovo jedna vrsta takmičenja, ovdje se više radi o zadovoljstvu i showu.
Pri tome, treba napomenuti da su i svi oni koji imaju želju da učestvuju u koloni neke škole dobro došli. Treba imati smisla za ples, nabaviti odgovarajuči kostim, prijaviti se, pri tome nije potrebna neka posebna proba, a ovakvi učesnici dobiju neko mjesto u koloni, koje nije tako zahtjevno.
A čim prođe finale, odmah sutradan, kreće se sa pripremama za karneval naredne godina.
Jer, kako to kažu u Brazilu: I poslije karnevala je karneval!
Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen