Freitag, 13. Februar 2015

Bliznakinje proslavile 100. rođendan

..lifestyle...ili easy life...





O ovakvim prilikama vrijedi napisati koju, kako to stoji i u brojnim medijima. Dvije sestre bliznakinje, Nijemice, koje su na svijet došle u vrijeme dok je svijetom harao Prvi svjetski rat, proslavile su ovih dana stoti rođendan, ili kako kažu: „Nas dvije imamo ukupno 200 godina“.
Sophie i Elsa, sestre bliznakinje proslavile su 10. februara stoti rođendan. Rođene su u Sprendlingenu, pokrajina Hessen, u Njemačkoj. Dok je vani tutnjao rat, u kući njihovih roditelja desilo se dvostruko slavlje. Rođene su u kući. O tome one danas pričaju: „Tada nije bilo ultra zvuka, tako da majka nije imala pojma da nosi dvojke. Uz to jednojajčane“.
Nakon rođenja, njihov život je išao kao u fotokopiji. Završile su osnovnu školu, pa zanat za šnajdericu, a onda su se 1938. gdine obe istovremeno zaljubile, i kratko uoči Drugog svjetskog rata udale. Sophie se udala za Friedricha, a Elsa za Georga. Vjenčanice su im bile potpuno identične. Sophie je ostala u kući svojih roditelja, muž joj je bio majstor za izolaciju, a Elsa je stanovala sa svojim mužem, koji je bio kovač. Nakon toga, dobile su djecu, Sophie kćerku Ruth, kojoj je danas 73, a Elsa sina Haralda, kome su, takođe, 73 godine.
Prije dvadeset godina zadesila ih je ista sudbina, kad su skoro istovremeno ostale udovice. Čitav život stalno su jedna uz drugu, svakodnevno se čuju telefonom, a vide se svake druge nedelje, kako bi se sestrinski ispričale.
Da su doživjele stotu, to je i za njih same je životno iznenađenje, jer im niko u familiji nije doživio tako duboku starost. Rado se sjećaju dana iz svoje mladosti, ali i teških vremena iz oba svjetska rata.
Na pitanje, imaju li neki recept, za dugi život, Sophie kaže, da svaki dan popodne popije šolju toplog mliijeka sa medom, na što se druga sestra Elsa odmah namršti i kaže: „Ne, ja to ne podnosim, ja nemam svoj nikakav izvor mladosti“.
Stotinu godina, potpuno identične, ali opet svaka sa svojim posebnostima.
Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen