Samstag, 28. Februar 2015

Deset najšarenijih mjesta na svijetu












Ova mjesta stvarno egzistiraju. Ne u snovima ili u mašti, niti u filmovima Wes Adndersona, nego ovdje, na ovoj našoj, lijepoj i misterioznoj planeti. A mišljenja smo da bi i vi trebali znati za njih.
Polja lavande u Provence, Francuska valjaju se pod svijetlo ljubičastim cvijetovima tako daleko koliko oko može sagledati.
Procida u Italiji, jedno malo ostrvo, sa poredanim šareno obojenim kućama, koje su u kontrastu sa plavetnilom Mediterana.
Rijeka Cario Cristales River u Kolumbiji, ili rijeka sa pet boja, ovo biološko čudo sa upečatljivo crvenom bojom javlja se svake jeseni zahvaljujući cvjetanju rijetkih biljnih vrsta koje rastu na pješčanom dnu rijeke.
Jezero Retba u Senegalu, ili jezero obojeno bojama žvake, svoju boju dobija od jedne bakterije koja uspijeva u slanim vodama.
Polja tulipana u Holandiji, tokom proljeća besprijekorno njegovani tulipani, narcisi i zumbuli na poljima u Holandiji cvjetaju zapanjujuće predivnim bojama.
Veliki koraljni greben Reef u Australiji je svjetsko čudo sa više od 400 vrsta koralja, 500 vrsta algi i 1500 vrsta riba, a sve to skupa svojom paletom boja to i dokazuje.
Louping Kina, oranice u planinskim okrugu istočne Kine postaju „zlatno more”, kada počne sezona cvjetanja uljane repice.
Valley of Flowers, ili Dolina cvijeća, Nacionalni park u Indiji, svjetska kulturna baština postavljena nasuprot divljine Himalaja, prekrivena cvijećem jarkih boja, a zalazak sunca svemu tome daje nezaboravan ugođaj.
Shibazakura Hill u Japanu, u proljeće, u poljima podno planine Fuji sve buja od cvijeta stotina hiljada mahovina, ili „ shibazakura”, u raznim nijansama ružičaste boje.
Jezero Natron u Tanzaniji, je plitko jezero puno soli i sode, čak je toliko slano da je negostoljibivo za veći dio flore i faune. Nevjerovatno crvene boje vode i električno narandžaste boje obale.
(izvor: huffingtonpost)
Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen