Sonntag, 1. Februar 2015

Neobična takmičenja: Svjetsko prvenstvo u bacanju papirnih aviona

Još jedno neobično takmičenje koje je po svom značaju došlo do nivoa Svjetskog prvenstva.







Ko još nije u vrijeme školskih dana napravio neki papirni avion, onaj špicasti, koji se može baciti daleko, ili onaj sa kljunom kao u ptice, koji bi, ako mu se krila majstorski saviju mogao letjeti dugo i u krugovima. Ponekad je bacanje ovih aviona prelazilo i u takmičenje među rajom iz razreda, ko će dalje, ko će duže. A i među rajom se znalo, ko je znao saviti najbolji i najljepši papirni avion. A sada je ta „umjetnost“ došla do nivoa Svjetskog prvenstva.
Kako se može pročitati iz medija, već duže vremena održavaju se takmičenja u ovim disciplinama na najvišem svjetskom nivou. Pod pokroviteljstvom firme Red bull održava se Svjetsko prvenstvo u bacanju papirnih aviona u nekoliko kategorija.
Kategorije na Svjetskom prvenstvu u bacanju papirnih aviona su „najduža daljina leta“, „najduže vrijeme leta“ i „umjetnički let“.
Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo održaće se 8 i 9. maja 2015. godine u Salzburgu, Austrija, a mjesto održavanje je Salzburger Hangar broj 7. Na takmičenje se pretežno javljaju studenti, a s kolikom ozbiljnošću se prilazi ovoj zabavi pokazuje podatak da će se do Svjetskog prvenstva samo u Njemačkoj, na tamnošnjim univerzitetima, održati čak 12 kvalifikacionih takmičenja!.
Traže se majstori u pravljenju papirnih aviona, koji će ga saviti da leti što duže. Sa posebnom pažnjom se analizira kako potrefiti pravu težinu nosa aviona, dužinu krila, repa, ili kako se to stručno kaže, traže se majstori za aerodinamiku.
O kakvim papirnim avionima se radi, o kakvim materijalima i kakva je svrha svega ovoga, za one koji imaju interesa, više informacija na web stranici www.redbullpaperwings.com .
I na kraju nekoliko brojeva sa prethodnih Svjetskih prvenstava:
Na dosadašnjim Svjetskim prvenstvima učestvovali su takmičari iz 83 zemlje iz čitavog svijeta. Čeh Tomas Beck je bacio njegov papirni avion čak 50,37 metara, i time drži svjetski rekord. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo prošle godine prošlo je 37.125 „pilota“ u 634 kvalifikaciona takmičenja širom svijeta.
Nagrade? A šta bi drugo mogle biti, nego letovi u pravim avionima i helikopterima.
Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen