Sonntag, 22. Februar 2015

Najveći show na svijetu. Kineska Nova godina

Najveći show na svijetu  Kineska Nova godina
















Nova godina u Kini počinje 19. februara. Ovo je godina koze. Ili ovce? Jer ove dvije životinje Kinezi vide skoro isto, a i pišu ih isto, sa “yang”.

Kineska novogodišnja tradicija: Poklanjati crvene koverte, u koverte stavljati novčanice, brojati poklonjene novčanice. Za novogodišnju večeru praviti jela od lisnatog  tjesta. Tjesteninu jesti. Gledati Proljetni Galashow. U ponoć vrhunac: vatromet. A nakon vatrometa stvarni vrhunac: svađa i psovke zbog televizijskog programa za Novu godine, Proljetnog Galashowa.  A to može trajati danima i sedmicama.

Ljudi su već navikli da je sve što dolazi iz Kine na neki način uvjek  mnogo veće nego normalno. Fudbalski mega spektakl u SAD, Superbowl, privukao je 114 miliona televizijskih gledalaca. Proljetni Galashow u Kini, državne televizije CCTV, gleda u prosjeku 704 miliona gledalaca, a uz to, još i onih 110 miliona, koji to gledaju online. Svi oni gledaju akrobate, čarobnjake, vesele uniformisane plesače i plesačice i slušaju patriotske pjesme. Uz to gledaju “kineski san” šefa KP Xi Jinpinga, kako pleše i pjeva, a gledaju i Sophie Marceau, koja u duetu sa kineskim pjevačem, njihovom verzijom Roy Blacka, pjeva “La vie en rose”.

Kineski Proljetni Galahow je najveći televizijski show na planeti. Nakon showa ne nedostaje mu izrugivanja i kritike od strane mladih, kao i optužbe zbog opadanja nivoa, a pored “dubokog raočarenja” preko 60 posto gledalaca onim što im je pripremljeno, ovaj show ništa ne može uništiti. Prije 3 godine show je samo od reklama kasirao 2 milijarde eura, a skoro 700 miliona gledalaca prikovao je uz male ekrane. Sve to mu produžava rok trajanja. Smjena generacija, internet, mnogo zabavniji regionalni televizijski programi, sve su to stvarni problem za ovaj Galashow. Glavni problem showa je da zabava uvijek mora biti crveno lakirana, uz pohvalu dobrih djela KP. 2014. godine je “Crveni bataljon žena” izvodio jedan maoizmom inspirisani balet. Ove godine čitav show je pripremljen u znaku predsjednika Xija, koji se ponaša asketski, manje glamoura, a više morala. Zvijezde koje tokom godine pokazale imalo više ekstravagantnosti, ne pozivaju se. Ali zato ima iznenađenja, ove godine u showu po prvi put je nastupio jedan Uigur, Nagmat Rahman (31), pripadnik turkmenistanske manjine iz zapadne Kine, koji će biti jedan od voditelja gala programa. Nagmat nije nepoznat gledaocima državnog kanala CCTV, jer već godinama vodi najpopularnije kviz emisije i show programe.
Moto kompletne priredbe ove godine bio je “Harmonija u porodici”.

Ovo je samo jedan mali dio od do sada nepoznatih detalja o nepoznatoj Kini.

Xin Nian Kuai Le.

(izvor:sdz)

(spagos)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen