Dienstag, 14. November 2023

Velež pobijedio Zrinjskog u velikom gradskom derbiju

 











Velež - Zrinjski 3:0 (0:0)

13. novembar 2023.

Stadion Rođeni.

Sudija: Irfan Peljto (Sarajevo)

Žuti kartoni: Vehabović, Oliveira, Šikalo (Velež), Maglica, Kiš (Zrinjski)

Crveni karton: Bradarić (Zrinjski)

Strijelci: 1:0 Haskić (42′), 2:0 Guliashvilli (54′), 3:0 (Guliashvilli (79′)

Velež: Hadžikić, Oreč, Pršeš (od 89′ Dino Halilović), Hrkač, Guliashvilli, Suljić (od 60′ Emir Halilović), Šikalo (od 60′ Kadrić), Haskić (od 93′ Đuliman), Šturm, Vehabović (od 46′ Mlinarić), De Oliveira.

Zrinjski: Marić, Ćorluka, Jakovljević Od 71′ Radić), Senić, Memija, Čanađija (od 59′ Bradarić), Ramić, Ćuže Od 59′ Sabljić=, Bilbija, Jukić (od 46′ Malekinušić), Maglica (od 46′ Kiš).


Velež je u svim elementima fudbalske igre bio bolji od Zrinjskog i na kraju je zabilježio ubjedljivu pobjedu od 3:0. Bila je to druga pobjeda Rođenih protiv Zrinjskog poslije 5. avgusta 2020. godine, kada su slavili sa 2:0 golovima Mulića i Cvijanovića. Ujedno, bio je to revanš gradskom rivalu za poraz u oktobru pdo Bijelim brijegom.

Velež je odlično započeo i završio prvo poluvrijeme gradskog derbija protiv Zrinjskog, što je Rođenim donijelo radost i zasluženo vođstvo u 42. minuti kada je Haskić, lijepu akciju Guliashviilija i Vehabovića, krunisao efektnim golom, ali su sjenu na lijepu fudbalsku predstavu bacili navijači, posebno gostujući, koji su, u 34. minuti, ubacili pirotehnička restva na teren, a potom je nekoliko njih preskočilo ogradu i ušlo na teren, pa su morali intervenisati policajci i redari. Sudija Peljto prekinuo je utakmicu i poslao igrače u svlačionicu, a specijalci su nekoliko gostujućih navijača izveli sa stadiona. Prekid je trajao 22 minuta, ali su, kasnije, navijači ponovo prekinuli utakmicu, pa je prekid trajao dodatne tri minute.

Velež je odlično započeo utakmicu, imao je loptu više u svom posjedu, a njegovi igrači su stvorili dvije povoljne prlike, koje ponajviše zahvaljujući golmanu Mariću nisu pretvorili u golove.

Najbolja prilika viđena je u 37. minui, kada je Guliashvilli u dva navrata šutirao, a golman Zrinjskog odličnim intervencijama spašavao je svoja vrata.

U 42. minuti, Velež je odličnu igru krunisao vodećim golom. Akciju je započeo odlično Oreč, lopta je došla do Vehabovića, ovaj je ubacio u peterac Zrinjskog, na loptu je natrčao Haskić i manirom rasnog strijelca sproveo je u mrežu – 1:0.

U finišu poluvremena, domaći su još dva puta zaprijetili preko Oreča, a Marić je ponovo spašavo svoj tim.

I u drugom nastavku, Rođeni su nastavili furiozno i u 54. minuti nova radost za za njegove navijaće. Na sredini terena, grubo je pogriješo Čanađija, Guliasvilli je “ukrao” loptu, ušao u šesnaesterac i pored istrčalog Marića poslao loptu u mrežu – 2:0.

Koliko je Zrinjski igrao podređeno, govori podatak da su prvu šansu stvorili u 63. minuti, kada je Bilbija šutirao, a Hadžikić bio na mjestu.

Velež je nastavio da napada i u 79. minuti lopta se po treći put našla u mreži Zrinjskog. Senić je pogriješio, lopta je došla do Guliasvillija, koji je šalje u mrežu za veliko slavlje i na terenu i među navijačima – 3:0.-

U 90. minuti, Bradarić je s dvije noge startovao na Mlinarića, a sudija Peljto iz džepa je izvadio crveni karton i pokazao put u svlačionicu igraču Zrinjskog.

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen