Mittwoch, 8. November 2023

Odmor za oči – Lizanje stakla, molim!

 


Ustvari, samo je liznula, i otišla dalje! Ili, ako neko pravi budalu od sebe zbog halapljivost, onda je to sigurno žirafa!

U safari parku West Midland u Engleskoj, desetak kilometara zapadno od Birmingema, pjegavi toranj iz savane na četiri noge, hrabro je lizala jezikom po vjetrobranskom staklu automobila - na veliko oduševljenje putnika. Šta je angolska žirafa postigla tokom ove akcije? Čistu radost jela. Jedno lizanje i svaka mrlja na prozoru je nestala. Čak i tako male mrvice, važne su za prehranu ovih divova. Žirafe provode 15 sati dnevno jedući, u prosjeku konzumirajući oko 100 kilograma lišća i trave. Uostalom, tijelo koje je visoko do 5,80 metara treba nahraniti. Ponekad se može desiti da se ne zasitite grla. Pogotovo kada imate najdužu od svih životinja.


Žirafa je inače anatomski superlativ. Sa 280 kroz 180, njihov krvni pritisak je dvostruko veći nego kod svih drugih sisara. Krv pumpa srce, teško od 11 do 12 kilograma, i to, do 60 litara krvi u minuti. Jezik žirafe može biti dugačak i do 50 centimetara. Zahvaljujući svojoj posebnoj prirodi, žirafe ne osjećaju bodlje bagrema, i koje najradije jedu.

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen