Mittwoch, 1. November 2023

Mjerenje zvukova šume

 


Njemački istraživači su otkrili da se zvukovi životinja podržani umjetnom inteligencijom mogu koristiti za praćenje obnove biodiverziteta u šumama. U studiji objavljenoj u stručnom časopisu “Nature Communications”, grupa koju je predvodio biolog Jörg Müller sa Univerziteta u Würzburgu testirala je pristup snimanju biodiverziteta u tropskim šumama koristeći pozadinsku buku.

U ravničarskoj regiji Chocó u Ekvadoru, snimili su zvukove u područjima koja su se ranije koristila za poljoprivredu. Na primjer, napuštene plantaže kakaoa. Za svoje istraživanje, identifikovali su životinje od strane stručnjaka, a zatim su koristili i automatska mjerenja, od kojih je jedno bilo zasnovano na modelima dubokog učenja (Deep-Learning-Modellen). Tim je otkrio da automatska mjerenja dobro odražavaju različita šumska okruženja.

Osim toga, uporedili su svoje rezultate zasnovane na zvuku s podacima o raznolikosti insekata. Iako se dva skupa podataka nisu baš poklapala, kombinacija bioakustike i “dubokog učenja” pokazalo se obećavajuć za praćenje biodiverziteta u šumama. Bioakustika opisuje proučavanje zvukova životinja; zajednice vrsta se identifikuju na osnovu pozadinske buke. Međutim, ranije je bilo nejasno da li ovo prepoznaje samo pjevačke vrste poput ptica.

Čini se da je s novom tehnologijom ovaj problem riješen.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen