Freitag, 10. November 2023

Odmor za oči – Zlatna vremena

 


"Livade postaju smeđe, lišće drhti u vazduhu. I šuma i pašnjak leže nepomično, u plavom mirisu", napisao je davno neki pjesnik.

Šareno lišće, ukazuje na prolaznost. Svijetli sjaj, poput šarenog osmijeha se buni protiv gubitka svjetlosti. Od svih godišnjih doba, jesen je najšarenija i najuzbudljivija. Kao ovdje, na ovom usamljenom hrastu u polju, u blizini Wehrheima, 20 kilometara sjeverno od Frankfurta, kada jesen svaki list pretvara u cvijet. Kao neko drugo, apstraktno proljeće. Prema meteorološkom vremenu, crveno obojena magija će bacati čini na ljude, sve do 1. decembra. Tada počinje zima i ples lišća će se već lediti u ledeno hladnom dahu jakog mraza.

A kako drveće zna da počinje jesen? Prije svega, jer temperature padaju, a dani postaju sve kraći. Manje svjetla znači: drvo smanjuje fotosintezu – proces u kojem pretvara ugljični dioksid iz zraka i vode u glukozu i kisik. To je moguće zahvaljujući zelenom pigmentu u listovima, koji se zove hlorofil. U jesen drvo razgrađuje hlorofil. Efekat: žuti, crveni i narandžasti pigmenti.

Malo ponavljanja gradiva iz biologije, nije na odmet.

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen