Sonntag, 12. November 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Nužna pomoć

Ovo prije liči na sliku, ravno iz srednjeg vijeka: Čovjek na otvorenoj vatri priprema hranu za stotine ljudi. Fotografija je nedavno snimljena i prikazuje improvizovanu kuhinju za izbjeglice u Rafahu, na jugu pojasa Gaze. Nema više plina za kuhanje, samo drva. Proširenje operacija izraelskih kopnenih snaga dodatno je pogoršalo ionako nesigurnu situaciju sa snabdijevanjem hranom. Humanitarne organizacije žale se da samo dio hitno potrebne zalihe pomoći stiže u zonu borbenih dejstava. U međuvremenu, ljudi su upali u kampove koje vodi Agencija UN-a za izbjeglice, kako bi otuda uzeli malo brašna ili ulja.



Borbeni sport

Obožavatelji vole citirati irskog pisca Oskara Vajlda, koji je jednom rekao da je ragbi varvarski sport koji igra gospoda. Ova fotografija sa finala Svetskog prvenstva prošlog vikenda jasno pokazuje: igra je teška, i da, vjerovatno biste je mogli nazvati varvarskom. Ostaje da se vidi da li je Novozelanđanin Ethan de Groot (u sredini) džentlmen. U svakom slučaju, on očigledno pati kako od naleta protivničkih igrača, Južnoafrikanaca, tako i od sopstvenih suigrača. Uprkos herojskom naporu, Novozelanđani su tijesno izgubili rezultatom 11:12, što je značilo da je ekipa sa Cape uspjela odbraniti titulu.



Napuhana atrakcija

Ovdje se izričito ne primjenjuje upozorenje “Molim ne dirajte”, koje je uobičajeno u muzejima ili na izložbama Nasuprot: dodirivanje, grljenje, skakanje izričito je dozvoljeno u „Muzeju balona“, koji je upravo otvoren na Menhetnu. Svoje napuhane radove, na 370 kvadratnih metara površine, predstavilo je 14 međunarodnih umjetnika, koja je Pier 36 na East Riveru u pretvorilo u šarenu fantastičnu zemlju u kojoj do 14. januara mališani mogu trčati, a odrasli ponovo otkriti dijete u sebi. Poslije Rima, Milana, Pariza i Madrida, New York je peta stanica ovog “napuhanog” događaja. A zatim sljedi Berlin.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen