Montag, 13. November 2023

Širom svijeta – Nestvarne slike

 Mjesta, na slikama u prilogu, djeluju kao da nisu iz ovog svijeta.



„Krater Derweze“ u Turkmenistanu je poznat i kao „Vrata pakla“. U njemu decenijama nekontrolisano gori metan. Krater ima prečnik od oko 69 metara i dubok oko 30 metara.



Odlazak na planine Rainbow u Kini! Impresivna igra boja na planinama Danxia nastala je trošenjem sedimentnih stijena. Sastoje se prvenstveno od crvenog pješčenjaka i konglomerata.




Je li ovo bujica lave? Ne baš... Vatropad u Nacionalnom parku Yosemite nastaje kada večernje sunce udari u kaskadnu vodu. Spektakl traje samo nekoliko minuta.



“Zeleno selo”: Rijetko je koji nadimak bio tako prikladan. Na kineskom ostrvu Shengshan, nedaleko od obale Šangaja, priroda je ponovo preuzela vlast nakon što su ljudi napustili ostrvo.



"Velika plava rupa" nalazi se oko 70 kilometara od Belize Cityja. Sa prečnikom od preko 300 metara i dubinom od 125 metara, Velika plava rupa pravi je raj za (pećinske) ronioce.



"Salto Ángel" u Venecueli pada 979 metara u dubinu, što ga čini najvišim vodopadom na svijetu, koji slobodno pada. Pilot Jimmie Angel se smatra njegovim ponovnim otkroviteljem: naletio je na vodopad 1933. dok je tražio zlato. Četiri godine kasnije srušio se na Table Mountain - svi putnici u njegovom avionu ostali su nepovrijeđeni.



Čuvena kamena šuma "Shilin" nalazi se 84 kilometra južno od Kunminga u Kini. Bizarne kamene formacije čak imaju i imena: “Brdo Lotosa”, “Majka i dijete”, “Nosorog pogođen Mjesecom” i “Besmrtna gljiva”, samo su neka od mnogih.

(web)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen