Sonntag, 5. November 2023

Slike iz nekog drugog svijeta

 Od gigantskog kita do malenog nautilusa: dubine okeana pune su jezivih, lijepih i vrijednih iznenađenja. Ove godine, Oceanographic Magazine ponovo je nagradio najspektakularnije i najfascinantnije podvodne fotografije u devet kategorija.



Prvo mjesto za “Ocean Photographer of the Year” osvaja Jialing Cai. Fotograf, koji je Filipinac, snimio je takozvani papirni nautilus. Noću je lebdio na komadu morskih krhotina, okružen malim komadima stijena koji impresivnoj fotografiji daju nešto poetično.



Ovaj spektakularni snimak prikazuje gentoo pingvina - najbržu vrstu pingvina na svijetu - kako juri preko vode. Craig Parry je došao na drugo mjesto u kategoriji divljih životinja sa ovom fotografijom sa Antarktika.



Ciklus prirode: Džek Pokoj sa Filipina je uspeo da stekne dubok uvid tokom ronjenja. Pobjednička slika u kategoriji "Divlji život" prikazuje otvorena usta ribe guštera - i otkriva njen posljednji obrok.



Pored slika dobitnika nagrada, “Oceangraphic Magazine” je istakao i druge impresivne slike. Kao kod Shanea Grossa. Možete vidjeti mladog raka kako se krije iza pipaka vatrene meduze.



Merche Llobera iz Kostarike dobio je još jedno počasno priznanje. Na slici je prikazana grupa delfina koji plivaju u formaciji.

(web)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen