Samstag, 11. November 2023

Putovanje slikom kroz grad snova

 

U Beču se konjske zaprege zovu fiakeri i dio su gradskog pejzaža u centru. Oni prevoze turiste od jedne do druge atrakcije. Ovo je nešto što biste trebali vidjeti kao turista u Beču.



Jedna od znamenitosti par excellence je Bečki panoramski točak na Wurstelprateru. Izgrađen je 1896/97. godine i od tada je više puta obnavljan.



U aprilu 1945. godine zabavni park je gotovo potpuno uništen u borbama Drugog svjetskog rata. Danas ovdje dolazi oko sedam miliona ljudi godišnjne.



Malo gradova ima takvu istorijsku prošlost i veličanstvene građevine kao što je Beč. Ovo također uključuje Hofburg, koji je star oko 750 godina.



Palata Schönbrunn je još jedna znamenitost Beča i poznata je u cijelom svijetu. Bivšu ljetnu rezidenciju Habsburških monarha svake godine posjeti više od tri miliona turista.



Za one koji su zainteresovani za umjetnost, poseta palati Belvedere je obavezna. U njoj se nalaze umjetnička blaga i zbirke iz mnogih stoljeća, ali je posebno poznat po svojoj kolekciji djela Gustava Klimta.



Posljednja želja carice Elisabete (1837-1898) bila je da bude zakopana uz more. Monarhija joj je to uskratila, a i ona se nalazi u kapucinskoj kripti. Jedan od njenih najljepših spomenika nalazi se u bečkom Volksgartenu, a njene odaje još uvek možete pogledati u Sisi muzeju u Hofburgu.



Beč ima dvije velike trgovačke ulice. Najprometnije je u ulici Kärntner Straße, koja povezuje Stephansplatz i operu. Na Mariahilfer Straße je nešto manje turista i autentičnije je.



Najpoznatiji hotel u gradu je Hotel Sacher. Poznat i po specijalitetu kuće: Sacher torti. Osnovan je 1876. godine i danas je jedna od najimpresivnijih građevina u Beču.



Ono što je praktično kod Beča je velika gustina znamenitosti. Ova slika Državne opere snimljena je direktno ispred Albertine, najvažnijeg muzeja umjetnosti u Austriji.



Životna linija grada je Dunav. Dolazi sa sjeverozapada i teče pravo kroz grad. U sredini se nalazi vještački stvoreno ostrvo Dunav, dugo nešto više od 20 kilometara. Služi stanovništvu kao lokalno područje za rekreaciju.



Posjeta Naschmarktu je obavezna u Beču. Mnogi prodavači vam omogućavaju da probate delicije dok prolazite, a udobni restorani nude delicije iz cijelog svijeta.



Osim gulaša, prava bečka kuhinja uključuje i šnicle. Nigdje drugdje na svijetu nije tako visoka gustina pahuljastog, savršenog paniranja.



Nakon slanog obroka, turista treba i nešto slatko. Šta može biti ljepše u Beču od ukusne Sacher torte sa šlagom? Baš tako! Prijatno.

(web)

(NovaSloboda.ba)

Wien, Wien, nur du alein...! https://youtu.be/xS1GgPCQlzs?si=TQbI_Elfti3qpEOh

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen