Dienstag, 14. November 2023

Skeniranje automobila, digitalna kontrola plaćanja parkinga

 



U Holandiji se javna parkirng mjesta digitalno nadziru posebnim vozilima – Time se štedi na osoblju i donosi znatno više novca u gradsku blagajnu.

Nekoliko velikih holandskih gradova već je daleko odmaklo u ovome: u Amsterdamu 13 automobila i dva mopeda nadziru 169.800 gradskih parkirnih mjesta koja se plaćaju. U Utrechtu, jedan ovakav automobil izvrši znatno više od 1000 provjera parkiranja svakog sata. Rotterdam se također oslanja na motorizirane čuvare parkirališta.

Kamere od 360 stepeni postavljene na krovu snimaju svaki ugao oko vozila i snimaju registarske tablice parkiranih automobila. Softver identificira registarsku tablicu, učitava podatke u nacionalni registar parkirališta i automatski provjerava jesu li za tu registarsku tablicu plaćene naknade za parkiranje. Ako je to slučaj, fotografija registarske pločice bit će izbrisana u roku od 48 sati. Međutim, ako se zabilježi prekršaj parkiranja, jedan uposleni gleda slike na kompjuteru, kako bi utvrdio postoji li oslobađajuća situacija, primjerice zato što je roba bila istovarana. Ako to nije slučaj, piše se kazna. Čak i ako su automobili blizu jedno drugom, tehnologija uspijeva pročitati registarsku tablicu. A ako ne ide sprijeda, onda s druge strane. Grad Utrecht, koji ima gotovo 370.000 stanovnika, uspijeva kontrolirati sva gradska parkirng mjesta sa samo četiri automobila. “Redovno posjećujemo ona najfrekventnija. To su mjesta gdje je spremnost za plaćanje niska, zbog čega je potreban dodatni nadzor”, kaže gradski glasnogovornik.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen