Samstag, 4. November 2023

O filmu “Ubice cvjetnog mjeseca”

 




Kino kritika filma “Ubice cvjetnog mjeseca”. DiCaprio i De Niro ljigaviji nego ikad.

Kako dva holivudska heroja idu u lov na Oskare sa vesternom.

Gotovo niko nikada nije pogledao u ovo najprljavije lice Divljeg zapada. Pohlepne oči. Krvožednost i zlo. Ova priča se dogodila u vrijeme kada su priče o bivolima i kaubojima već skupljale prašinu.

Ali upravo tada su bijeli ljudi ponovo postali zvijeri, prije oko 100 godina...

Rediteljski gigant Martin Skorseze (80, 11 nominacija za Oskara, jedan trofej) priča priču o zaboravljenom zločinu u istoriji SAD u epu dugom skoro tri i po sata, pod naslovom "Ubice cvijetnog meseca". Ubistva Osagea!

Radnja filma: Početkom 20. stoljeća otkrivena su velika nalazišta nafte na području “Osage Nationa” u državi Oklahoma. Po zakonu, crno zlato pripada stanovnicima! Nekoliko hiljada pripadnika domorodačkog plemena bilo je naseljeno u stvarno pustom području. Imali su sreće. Odjednom nafta i novac počinju da šikljaju. Ovo čini sve članove plemena bogatim, ali privlači i kriminal. Osage postaju fokus pohlepnih bijelaca. Zavist izjeda strukture poput bolesti. Takođe sa njim: William Hale (Robert De Niro, 80) naziva se "King" samo kao veliki zemljoposednik. Ali on se ne ponaša kao pravi kralj. Više je kao vođa pljačkaša, koji pokušava izvući sv iz svojih podanika. On živi na neplodnoj zemlji u blizini i stiče povjerenje porodice Osage kako bi došao do njihovog novca.

A onda je početkom 1920-ih počelo da se dešava sve više i više ubistava! Članovi plemena umiru pod misterioznim okolnostima. Upravnici ili advokati (bijelci, naravno) brinu o finansijama. Nedostojne osobe (također "blijedoliki", naravno) prilaze mladim Osage ženama. Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio, 48) također okušava sreću kao taksista za rezervisanu, ali pametnu Mollie (Lily Gladstone, 37). Možda će ovo biti prava ljubav? Ili će se sve završiti dramom? Put do zalaska sunca začinjen je preokretima Divljeg zapada i vodi ga jedan od najboljih filmskih dvojaca u istoriji filma. DiCaprio i De Niro, koji dobro rade zajedno u ovoj drami, ali izgledaju i ljigaviji nego ikad zajedno.

Trailer filma “Ubice cvijetnog mjeseca“ možete pogledati na youtube kanalu,

(news)

(NovaSloboda.ba



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen