Sonntag, 19. November 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Karavan u pravcu bijede

Dušeci, stolice, stolovi, kao i torbe sa hranom i odjećom: kamioni koji su se nagomilali na pakistansko-avganistanskoj granici u blizini Torkama prepuni su stvari avganistanskih porodica. Oni čekaju da napuste zemlju kako bi spriječili najavljenu masovnu deportaciju. Ukupno 4,4 miliona avganistanskih izbjeglica donedavno je živjelo u Pakistanu. Budući da ih vlada krivi za uspon talibana u zemlji, svi koji su bez valjanih dokumenata, sada moraju otići - to je 1,7 miliona ljudi. Humanitarne organizacije upozoravaju na teške uslove života raseljenih lica u Afganistanu.



La vie en rose

Pećine ne moraju nužno biti hladne, mračne i zastrašujuće. Godine 1966., njemački umjetnik Ferdinand Spindel (1913-1980) kreirao je svoju ružičastu, walk-in instalaciju “Rupa u kući”.

“Rupa u kući” je trodimenzionalni prostor napravljen od pjene u koji posjetioci mogu uroniti kako bi pojačali svoja čula – ili se izgubili u njemu. to je bilo jedno od 14 pionirskih djela imerzivne umjetnosti nastalih između 1949. i 1969. godine. Svi oni se mogu doživjeti do 3. marta sljedeće godine na izložbi o počecima sada popularne umjetničke forme u Musée cantonal des Beaux-Arts u Lozani.



Povratak na Zemlju

Dok su ljudi u nekim dijelovima svijeta slavili Noć vještica ili Dan reformacije, Kina je posljednjeg dana oktobra ove godine slavila svemirskog heroja. Nakon što je s dvojicom kolega sletio u Unutrašnju Mongoliju, taikonaut Gui Haichao je sjeo u ležaljku koja jmu e bila obezbjeđena. Odatle je sa osmehom objavio: Njegov petomjesečni boravak na kineskoj svemirskoj stanici CSS bio je pun pogodak. Svaki dan je bio divan i ispunjen. Profesor vazduhoplovnog inženjerstva bio je prvi taikonaut bez vojne karijere. Još uvijek je nejasno hoće li ga i drugi slijediti.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen