Freitag, 10. November 2023

Najtopliji oktobar ikada

 


Oluje, jedna za drugom su prethodnih sedmica su zahvaćale dijelove zapadne Evrope, sa najvećim udarima od oko 200 kilometara na sat i jakom kišom. Registrovano je nekoliko smrtnih slučajeva, zbog pada stabala u Njemačkoj, Francuskoj i Španiji. Letovi su bivali otkazani u nekoliko zemalja, vozovi i trajekti su izostajali, a saobraćaj je na nekim autoputevima bio praćen velikim zastojima.

Prvobitno je oluja pod imenom “Ciaran” zahvatila sjeverozapad Francuska, kao što se vidi na slici, na svjetioniku Phare du Four u opštini Porspoder u Bretagni. Milioni ljudi su ostajali u mraku, a prema njemačkoj meteorološkoj službi, nevrijeme je prešlo preko Njemačke, sa udarima posebno u zapadnoj polovini ove zemlje.

Ova godina će gotovo sigurno biti najtoplija u posljednjih 125.000 godina, objavili su naučnici iz Copernicusove službe za klimatske promjene, specijalizirane agencije Evropske unije, nakon što su podaci za prošli mjesec pokazali da je to bio najtopliji oktobar u tom periodu.

Prošli mjesec je sa značajnom razlikom oborio prijašnji rekord najtoplijeg oktobra iz 2019. godine, objavila je Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S).

„Rekord je oboren za 0,4 stepena, što je velika razlika“, rekla je Samantha Burgess, zamjenica direktora C3S-a, koja je anomaliju temperatura u oktobru proglasila „veoma ekstremnom“.


Toplina je posljedica nastavka emisija stakleničkih plinova od ljudske aktivnosti u kombinaciji s povratkom meteorološkog obrasca El Nina koji zagrijava površinske vode na istoku Tihog okeana.

Globalno je prosječna temperatura u oktobru bila 1,7 stepeni viša nego u istom mjesecu u periodu između 1850. i 1900. godine, koje Copernicus definira predindustrijskim periodom.

Rekordno topao oktobar znači da će 2023. sada „gotovo sigurno“ biti najtoplija godina otkad postoje mjerenja, objavio je C3S. Prošli rekord bio je 2016, također u godini El Nina. Copernicus ima podatke od 1940. godine.

„Kad uporedimo naše podatke s ranijim periodima klimatskog panela Ujedinjenih naroda (IPCC), onda možemo reći da je ovo najtoplija godina u posljednjih 125.000 godina“, rekla je Burgess.

Podaci o ranijim periodima klimatskog panela Ujedinjenih naroda uključuju zaključke iz izvora poput pokrova leda, godova stabala i koralja.

Klimatske promjene značajno povećavaju frekvenciju destruktivnih ekstrema. Ove godine to je uključivalo katastrofe poput poplava koje su odnijele hiljade života u Libiji, toplinske valove u Južnoj Americi te rekordan broj šumskih požara u Kanadi.

„Ne smijemo dopustiti da razorne poplave, požari, oluje i toplinski valovi viđeni ove godine postanu novo normalno“, upozorio je Piers Forster, klimatolog sa Univerziteta u Leedsu. „Brzom redukcijom stakleničkih plinova u idućem desetljeću možemo prepoloviti stopu zagrijavanja“.

Uprkos tome što države postavljaju sve ambicioznije ciljeve za postepeno smanjenje emisija, to se dosad nije dogodilo. Globalne emisije CO2 su 2022. dosegle rekordne iznose.

A tekuća godina je toplija od prethodne???

(welt)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen