Donnerstag, 21. Juli 2022

Večeras: Svi na Grbavicu

 




Novi evropski ispit Rođenih

Hamrun Spartans FC dolazi iz Hamruna, malteškog gradića od desetak hiljada stanovnika, bogate historije, kulturne i lokalne tradicije. Stanovnici Hamruna među Maltežanima su poznati kao Tas-sikina (nožari), a pretpostavlja se da je tako jer su Hamrunci uglavnom radili kao lučki radnici, pa su nož u koricama nosili kao dio svakodnevnog radnog alata. Svoje ligaške utakmice Spartans igraju na lokalnom stadionu Victor Tedesco, kapaciteta oko 5.000 gledalaca. Evropske utakmice igraju u Valeti, na Centenary stadionu, kapaciteta 3.000 mjesta i s umjetnim travnjakom.

Inače, Hamrun Spartans FC osnovan je još 1907. godine, a dosad su osam puta bili šampioni Malte, dok su jedanaest puta završavali prvenstvo kao drugoplasirani, a šest puta su podizali pehar tamošnjeg Kupa. Klub je kroz svoju prošlost prolazio kroz periode uspona i padova, a nakon burne krize od prije desetak godina, 2016. se vratio u Premier League, kako se i tamo zove najviši rang takmičenja, i vrlo brzo ponovo stekao važnu ulogu u malteškom fudbalu. Kad je krajem 2020. prekinuto ligaško takmičenje zbog COVID pandemije, Spartanci iz Hamruna zauzimali su prvo mjesto na tabeli, pa im je tamošnji Savez priznao titulu, prvu za taj klub nakon trideset godina. Ipak, učešće u UEFA takmičenjima za sezonu 2021/22 zabranjeno im je zbog skandala s namještanjem utakmice iz 2013. godine. Klubom od prije dvije godine, upravlja J Portelli Projects, jaka lokalna građevinska kompanija, čiji vlasnik je ujedno i predsjednik Spartans FC.

Na klupi Hamrun Spartansa nalazi se 50-godišnji srbijanski stručnjak Branko Nišević, koji je igračku karijeru proveo po malteškim klubovima, a u toj zemlji je započeo i posao trenera. Bio je i prvi asistent selektora reprezentacije Malte i ima osvojeno jedno prvenstvo te zemlje (s Hiberniansima 2015), a s Hamrun Spartansima je lani završio kao trećeplasirani. Za prvog pomoćnika ima lokalnu živu legendu Stefana Sultanu, najboljeg strijelca malteške lige svih vremena, koji je od 252 postignuta gola u svojoj karijeri, njih 225 zabio upravo u dresu Hamruna.

Prema Transfermarktu, ekipa Hamrun Spartansa vrijedi 3.37 miliona eura (Velež je procijenjen na 5.1 milion). Najskuplji igrači (procijenjeni na po 300 hiljada eura) su štoper Karl Micallef i novopridošli napadač, Kongoanac Elvis Mashike. Klub se pred evropske nastupe ozbiljno pojačao, pa je tako iz niškog Radničkog stigao Ognjen Bjeličić, iz slovenačkog NK Aluminija hrvatski intenacionalac Roko Prša, u Hamrun su stigli Brazilci Ederson i Jonny, iskusni srbijanski internacionalac Igor Nedeljković, a na kraju i Vinicius, 29-godišnji Brazilac s portugalskim državljanstvom, koji je u karijeri nosio dresove Lazia, Padove, Peruđe, s FC Zurichom je osvojio švicarski kup, a s AEK-om postao prvak Grčke.

Za mnoge iznenađujuća eliminacija armenskog Alaškerta, prošlogodišnjeg učesnika grupne faze takmičenja u Evropa Konferencijskoj ligi, dokazuje da je Nišević ekipu ozbiljno posložio i da pred Rođenima stoji mnogo ozbiljnija prepreka nego što bi se na prvu pomislilo. Protivnik, dakle, vrijedan svakog respekta i izazov na koji će Rođeni, sigurni smo, odgovoriti na najbolji način.

I zato, u četvrtak, svi uz Rođene!

SVI NA GRBAVICU!

(fkvelež)

HAMRUN SPARTANS FC – NOVI EVROPSKI ISPIT ROĐENIH – FK Velež Mostar (fkvelez.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen