Samstag, 23. Juli 2022

Odlaze legende - Uwe Seeler

 

Uwe Seeler, autogramkarta

Uwe, 75godina

1966.

Uwe HSV

Uwe HSV

1962.

spomenik, Hamburg, Volksparkstadion

oproštaj, Hamburg


Legendarni njemački fudbaler Uwe Seeler preminuo je u 86. godini života.

Proteklih godina Seeler je imao problema sa zdravljem, nekoliko puta je padao i ozljeđivao se, a umro je u svom domu, okružen svojom familijom.

Seeler je jedna od najvećih legendi njemačkog fudbala. Za reprezentaciju Zapadne Njemačke u periodu od 1954. do 1970. zaigrao je 72 puta i postigao 43 pogotka, ali nikad nije ispunio svoj san da postane svjetski prvak. Cijelu svoju klupsku karijeru posvetio je HSV-u, za koji je u 580 nastupa zabio 490 golova. S aktivnim igranjem je prestao 1972. godine.

Uwe Seeler je na Svjestskom prvenstvu 1966. godine u Engleskoj, bio u sastavu Zapadne Njemačke, a utakmica je na kraju završena pobjedom domaćina Engleza rezultatom 4:2. Ova utakmica je u istoriji fudbala ostala poznata po priznatom golu za Englesku, za koji se ni do dan danas nije tačno utvrdilo, dali je lopta odbijena od prečke pala iza ili ispred gol linije. U istoriji fudbala ovaj gol se spominje kao “Wembley gol”.

Uwe Seeler je tri puta proglašavan najboljim njemačkim fudbalerom godine, a 1960. godine je bio treći u konkurenciji za Zlatnu loptu. Bio je uvršten u najbolji tim Svjetskog prvenstva 1966. godine, na kome je sa Zapadnom Njemačkom osvojio drugo mjesto. Postao je prvi igrač na svijetu koji je postigao gol na četiri uzastopna Svjetska prvenstva od 1958. - 1970. godine.

U Bundesligi i njenoj preteči Oberligi zabio je 404 gola, čime je drugi najbolji strijelac njemačkog nogometa, iza Gerda Mullera.

I još jedna zanimljivost: 1978. godine je zaigrao za irski Cork Celtic u sponzoriranoj utakmici, za koju se na kraju ispostavilo da je bila službena, pa tako Seeler u svojoj statistici ima i dva gola u irskoj ligi.

Za nas u sjećanju, utakmica na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine, kada su 10 juna 1962. godine, na stadionu Nacional u Santiago De Chille, u četvrtfinalu SP susreli Jugoslavija i Zapadna Njemačka. Pobjedila je Jugoslavija rezultatom 1:0, a strijelac je bio Petar Radaković u 85. minutu.

Za reprezentaciju Zapadne Njemačke je tada igrao pokojni Uwe Seeler.

Za podsjećanje: Jugoslavija u polufinalu izgubila od Čehoslovačke 3:1, a u utakmiici za treće mjesto izgubila od domaćina Čilea rezultatom 1:0.

Legende nikada ne umiru. One ostaju da žive u našim sjećanjima.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen