Sonntag, 3. Juli 2022

Most na Bregavi dobija kamenu ogradu i sjaj kakav zaslužuje

 







Most na Bregavi po svom graditelju Mustafa-begu (Mustaj-begu) ponovno dobiva kamenu ogradu.

Time se jednom od najstarijih mostova u BiH uopće vraća nekadašnji sjaj.

Da most na Bregavi nije djelo bez korijena svjedoče i tvrdnje da je bio inspiracija čuvenom mimaru – graditelju Hajrudinu kao prototip mostarskom Starom mostu. Sagrađen je 50-ak godina prije mostarskog – 1507. godine.

Općina Čapljina pokrenula je 2007. godine projekt žurnih konzervatorsko-restauratorskih radova. Iz konstrukcije mosta uklonjena su stabla smokve, očišćen je okoliš i završeno prije rata započeto popločavanje mosta.

”Trenutačno postavljamo kamenu ogradu preko mosta i čistimo prostor oko mosta i korista rijeke. Posao je složen, kamene blokove povezujemo željeznim klamfama, a ploče ćemo vezati taljenim olovom. Jako su teški kameni blokovi, 500-550 kilograma, gradnja je zahtjevna i složna”, kaže za Večrnji list majstor Ahmet Karačić, zaposlenik tvrtke ”Neimar” iz Sarajeva, koja vodi obnovu mosta na Bregavi.

Ahmet dodaje da konstrukcija mosta može izdržati tone materijala.

”Teren je pregledan, a konstrukcija ispitana. Na osnovi nekoliko ploča koje se vide u vodi radili smo uzorke i napravili nove kamene blokove. Kamen je ‘štokan’, najprije je obrađen u radionici, a sada ga montiramo. S vremenom će ovaj, sada bijeli kamen, uhvatiti patina i po boji će se ujednačiti s nosivim dijelom konstrukcije”, pojašnjava Ahmet te dodaje da se dio ploča koje se nalaze u vodi ipak neće ugrađivati u konstrukciju.

”One su uslijed pada sigurno oštećene pa bi ih bilo rizik sada ponovno ugrađivati”, kaže majstor Karačić i napominje kako se ne smije ponovno dopustiti nikakvo raslinje, posebno smokva, koja jednostavno izbacuje kamen iz konstrukcije.

Tvrtka bi posao trebala završiti do sredine srpnja, ali ostaje urediti još dosta stvari oko mosta.

Inače, kao i austrougarske secesijske građevine, srednjovjekovne tvrđave poput kule hercega Stjepana, i most na Bregavi djelo je ovdašnjih ljudi.

Most je dao sagraditi Mustafa-beg, ali je manje-više jasno da su klesari i radna snaga bili Hercegovci i moguće Dubrovčani iz tog razdoblja naše povijesti.


Tekst i fotografije objavljeni su na Čapljinskom portalu dana 2. jula 2022.) Link:

FOTO/VIDEO | Most na Bregavi, stariji od Starog mosta, dobiva kamenu ogradu i sjaj kakav zaslužuje - Čapljinski portal (caportal.net)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen