Dienstag, 5. Juli 2022

Košarkaši BiH u drugom kolu kvalifikacija za SP





BiH - Bugarska 76:73 (19:18, 21:18, 18:26, 18:11)

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, nakon što je večeras u dvorani “Mirza Delibašić” u Sarajevu savladala selekciju Bugarske sa 76:73.

Pogodak odluke postigao je Džanan Musa koji je u posljednjim sekundama bio precizan za tri poena.

Utakmica je od samog početka bila neizvjesna, a BiH je uspijevala održavati minimalnu prednost. Od samog početka meča vidjelo se da se Bugari, kojima je pobjeda od pet i više poena značila prolazak u drugu rundu kvalifikacija, u Sarajevo nisu došli predati.

U drugoj četvrtini bh. košarkaši zaigrali su još bolje i dolaze do dvocifrene prednosti. Ipak, Bećiragićevi izabranici do kraja poluvremena prave nekoliko grešaka koje su gosti uspjeli iskoristiti i na poluvrijeme otići sa zadovoljavajućih četiri poena zaostatka (40:36).

U nastavku meča odnos snaga na terenu se nije mijenjao. Bugari nisu dozvoljavali bh. timu da se značajnije odvoji. U drugom dijelu treće četvrtine gosti su zaigrali još bolje, dok selekcija BiH pravi niz grešaka, pa se u posljednji period ušlo s prednošću gostiju rezultatom 62:58.

BiH ponovo dolazi do prednosti šest minuta prije kraja ponajviše zahvaljujući poenaima Aleksandra Lazića.

U posljednje minute susreta ekipe su ušle u egalu i tada je odgovornost na sebe preuzeo Džanan Musa koji u nekoliko navrata postiže poena za BiH, ali promašuje slobodna bacanja što su Bugari ponovo znali iskoristiti za održavanje rezultatskog priključka.

U posljednjem napadu na meču Musa je fauliran, ponovo je stao na liniju za slobodna bacanja i promašio, ali bh. košarkašu uspijevaju osvojiti loptu, a Musa u posljednjoj sekundi postiže trojku i donosi BiH vrijednu pobjedu.

Najefikasniji u bh. timu bili su kapiten Miralem Halilović i Džanan Musa sa po 16 poena, a Bugarsku je predvodio Dee Bost sa 24 poena.

U drugi krug kvalifikacije pored BiH plasirale su se Litvanija i Češka Republike. Tamo će im se pridružiti selekcije Francuske, Mađarske i Crne Gore sa kojima će formira novu grupu. Najbolje tri ekipe iz te grupe plasirat će se na Svjetsko prvenstvo.

(NovaSloboda)


Poznati su rivali BiH i raspored u posljednoj fazi kvalifikacija za Mundobasket


Zmajevi su na omjeru 3:3

Bosna i Hercegovina je saznala rivale u finalnoj fazi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u košarci.

Košarkaška reprezentacija BiH će igrati u novoformiranoj grupi K, a čekaju je Francuska, Crna Gora i Mađarska.

Pošto su se prenijeli svi rezulati iz prethodne faze BiH je trenutno na omjeru 3:3, dok Francuska i Litvanija imaju učinak 5:1 te su prvi favoriti za prolazak dalje.

Crna Gora je na učinku 4:2, a Češka i Mađarska na učinku 3:3 baš kao i naša reprezentacija što znači da Zmajevi imaju sasvim solidne šanse da odu na historijsko Svjetsko prvenstvo.

Kao što je poznato na Mundobasket koji se sljedeće godine igra u Japanu, Indoneziji i Filipinima će se plasirati tri prvoplasirane ekipe.


Već je poznat i raspored. Kvalifikacije se nastavljaju u augustu kada će BiH gostovati Crnoj Gori te biti domaćin Francuskoj. Tada bi za naš tim trebao nastupati Jusuf Nurkić.

U novembru nas čekaju mečevi protiv Mađarske na domaćem parketu te gostovanje Francuskoj.

Posljednji krug se igra u februaru 2023. godine kada će naša reprezentacija prvo biti domaćin Crnoj Gori, a zatim gostovati Mađarskoj. Kao što je već poznato tri najbolje reprezentacije u grupi će ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo.

Raspored utakmica:

Crna Gora - BiH 24. august
BiH - Francuska 27. august
BiH - Mađarska 11. novembar
Francuska - BiH 14. novembar
BiH - Crna Gora 23. februar
Mađarska - BiH 26. februar

(sport)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen