Sonntag, 31. Juli 2022

Engleska protiv Njemačke, na Wembleyu

 




Finale na Wembleyu, Engleska - Njemačka: ljetna bajka – ali prava

Evropsko prvenstvo u fudbalu za žene nije moglo imati bolji završetak za sve navijače fudbala, a posebno što bi se ženski fudbal mogao katapultirati u neke sasvim nove sfere. Prekretnica, ali ne samo za ženski fudbal. Jer finale se doživljava kao dio velikih duela ova dva rivala sa kontinenta.

Evropsko prvenstva rekorda

Rekord gledanosti svih vremena, više je nego udvostručen. Procjene se kreću u milionima gledalaca na britanskoj televiziji, čak i na utakmicama bez učešća domaće ekipe. Ili 25.000 oduševljenih navijača na stadionu u polufinalu između Njemačke i Francuske, a nevjerovatnih 12 miliona gledalaca pred malim ekranima samo u Njemačkoj. Nevjerovatno.

A u finalu će vjerovatno pasti rekord i muškog fudbala, sa svih 90.000 gledalaca na stadionu, što će biti najposjećenije finale Evropskog prvenstva ikada.

Da, biće onih koji će dmah prigovoriti da je to naravno daleko od brojki u muškom fudbalu.

Svako ko posmatra raspoloženje i medije u domovini fudbala u danima Evropskog prvenstva vidi više od uzlaznog trenda. Nešto se tu suštinski mjenja, što bi ženski fudbal moglo katapultirati u pravcu lige, gdje su do sada muški bili neprikodnoveni.

Tako da bi finale trebalo da bude i velika folk fešta za navijače. Ne kao muško finale na istom mjestu prije godinu dana. Tada je bilo nereda oko stadiona i u gradu. A to je potpuno nezamislivo na današnjem finalu sa 90.000 gledalaca.

Osim toga, puni pubovi, prenosi uživo za hiljade navijača po cijeloj zemlji. Sve ono što velike fudbalske turnire čini nezaboravnim. Potencijal je tu. Ono što su engleske utakmice posebno dokazale. Ženski fudbal može naelektrisati publiku.

Tabloidi se čak uzdržavaju od ružnih istorijskih poređenja, u svojim detaljnim izvještajima, koja su uobičajena u duelima sa Njemačkom. I mnogi drugi naglašavaju koliko je svo ovo posebno. Da je uspjelo sa finalom, o kojem su mnogi sanjali i nadali mu se.

Engleska protiv Njemačke. Wembley.

Prava ljetna bajka, čak i ako se taj naziv čini pomalo izlizanim. Jedinstvena, kolektivna trauma. Samo jedna stvar uvijek ostaje ista: kada fudbalska Engleska korača ka uspjehu, akcelerator medijske euforije je gurnut do krajnjih granica, pa čak i dalje. Onda to može biti samo titula. Poraz postaje strana riječ.

Zbog toga je pad često tako šokantan. Pobjeda za Njemice, kao i za Engleskinje, barem u ovom trenutku dovela bi ih u ravnopravnost sa muškim timovima. Rame uz rame, kao nacije koje i kad gube, gube tijesno. Dok za Njemice važi ono isto, što i za fudbalere: Fudbal je igra koju igraju dvije ekipe, koja traje 90 minuta, i na kraju uvijek pobjede Nijemci, dotle je kolektivna engleska fudbalska trauma, njihova najveća briga prije ovog finala.

(sport)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen