Sonntag, 24. Juli 2022

Održana tradicionalna manifestacija “Mostar ne zaboravlja prijatelje“

 


U Mostaru je, na 18. godišnjicu obnove Starog mosta, održana tradicionalna manifestacija “Mostar ne zaboravlja prijatelje“ u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju.

Večer je u potpunosti bila posvećena stotoj godišnjici postojanja Fudbalskog kluba Velež, a u prelijepom ambijentu bašte Koski Mehmed-pašine džamije, osime plakete Veležu, dodijeljene su nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima.

Prisutni su se prisjetili kataklizmičkog ratnog vremena, kada je Velež protjeran sa Gradskog stadiona pod Bijelim Brijegom, a sva pokretna i nepokretna imovina kluba pokradena, arhiva uništena, brojni pehari bačeni na smetljište. Centar za mir I prisutni su na sinoćnjoj svojevrsnoj mostarskoj fubaslkoj fešti, naglasili da je ipak ostao i opstao kapital ideje, radništva, antifašističke borbe, ljudske emancipacije, slobode i zajedništva koje je kroz minulo stoljeće u ovom gradu, u Veležu i sa Veležom, gradilo veličanstvenu civilizacijsku dubinu koja se prepoznavala ne samo u bivšoj Jugoslaviji, nego i u cijelom svijetu.

Među prisutnima su bile i brojne legendarne zvijezde Veleža, poput Ivice Ćurković, Marijana Kvesića, Mehe Kodre, Sergeja Barbareza, Velibora Pudara, Ibre Rahimića …

Veliku povelju Centra za mir povodom 100 godina postojanja i rada uime FK Velež iz ruku Safeta Oručevića primili su direktor Rođenih Džemil Šoše i predsjednik Uprave Senad Husnić.

Šoše je u obraćanju rekao da Velež obilježava cijeli vijek svog postojanja, a iza je jedno burno stoljeće obilježeno brojnim sportskim uspjesima, ali i teškim periodima koji nisu imali veze sa sportom, a kojima se danas uspješno bavi Centar za mir i multietničku saradnju.

"Zato je zaista velika čast primiti ovu nagradu u godini našeg jubileja, upravo od institucije kakva je Centar za mir i multietničku saradnju. Misija kluba i Centra suštinski se podudaraju, jer koliko god Velež jeste sportski kolektiv, on posjeduje jedan specifični identitet koji nadilazi sportske konotacije, a opredijeljenost za mir i multietničku saradnju jeste jedan od glavnih elemenata tog identiteta. Vjerujem da je ova nagrada u stvari u punom smislu riječi priznanje takvog Veležovog identiteta, dakle naše pune opredijeljenosti da njegujemo i zagovaramo iste one vrijednosti koje stoje u imenu Centra koji nam ovo priznanje dodjeljuje", kazao je

Uime FK Velež zahvalio je na priznanju Centru za mir i multietničku saradnju Mostar, a uputio je izraze zahvalnosti i što je Centar u svome radu dokumentovao neke jako važne dijelove Veležove historije.

Zahvaljujući njihovom radu, buduće generacije moći će osvjedočiti da je i u tom periodu Velež u potpunosti podijelio sudbinu svog grada i svojih navijača, te je stradavao zajedno s njegovim ljudima i zajedno s njima se izborio za opstanak i dizao iz pepela.

U nastavku večeri dodijeljena su i tradicionalna priznanja “Mimar mira” koje su ove godine dobili: Meho Kodro, Ibro Rahimić, Muhamed Glavović, Velibor Pudar i Avdo Kalajdžić, te posthumno Ahmet Braca Glavović, Nusret Čerkić i Zejnil Zeko Selimotić.

Plakete Centra za mir uručene su i bivšim predsjednicima kluba u postratnom period, koji su nosili čuvali i branili Velež u najtežim vremenima, među njima: Zijo Žuljević, Mufid Kajtaz, Mili Huseinagić, Ćamil Zuhrić, Ahmed Džubur, Adis Čevra, Šefko Vila i Arman Zalihić te posthumno Sejo Balalić, Senad Kazazić, Alica Bilić, Kemal Šestić i Rifat Frenjo.

Na svečanosti je prikazan i ratni video na kojem je ekipa Veleža koja je iz ratnog Mostara 1994. godine otišla na turnir u Sarajevo koje je u tom trenutku bilo pod opsadom. Tada je dogovoreno da Velež sa svojom ekipom učestvuje na fudbalskom turniru u Sarajevu, a da odabir ekipe uradi 4. korpus Armije RBiH. Na tom turniru učestvovala je ekipa u sljedećem sastav: Sanko-Sani Hadžić, Adnan Sandžaktar, Mario Knezović, Nermin Čolaković, Admir Velagić, Mustafa Burić, Esad Jazvin, Samir Ćemalović, Almir Tanović, Nermin Vila, Šaćir Buturović, Ahmet Salčin, a delegaciju su činili još Semir Temim, Zejnil-Zeko Selimotić, Muta Škoro i Rifat Frenjo.

Na večeri su uručene I plakete prijateljima Veleža, među kojima su Jasmin Hujdur, Emir Šora Gosto, Ibrica Alagić, Mensud Duraković, Ismet Dervišević, Senad Efica, Faruk Džafić i Nazif Ćišić.

Cijelu večer Stari most je bio osvijetljen crvenom bojom, a na kraju svečanosti na mostu je upriličena velika bakljada u čast Veleža i navijačke grupe Red Army.

(Centar za mir i multietničku saradnju Mostar)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen